S&P: За екстремального сценарію, з ціною нафти 60 дол./бар, кредитний рейтинг РФ може опуститися на три щаблі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P: За екстремального сценарію, з ціною нафти 60 дол./бар, кредитний рейтинг РФ може опуститися на три щаблі

Енергетика
473
Тривалий період низьких цін на нафту може негативно позначитися на стані російської економіки і державної скарбниці, а також привести до зниження довгострокових суверенних рейтингів Російської Федерації.
Як зазначається в новій доповіді міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor's (S&P) "Росія на нафтовій голці: залежність країни від цін на нафту", зниження цін на нафту на 10 дол./бар. прямо і побічно призведе до скорочення бюджетних доходів РФ на 1,4% ВВП. У стресовому сценарії при середньорічній ціні нафти Urals на рівні 60 дол S&P очікує дефіцит федерального бюджету РФ вище 8% ВВП, що може привести до зниження довгострокових рейтингів РФ на три щаблі.
S&P відзначає, що в 2011 р. середня ціна нафти Urals досягла 110 дол./бар., знову забезпечивши рекордний рівень нафтових доходів для економіки та державних фінансів РФ. Станом на середину березня 2012 р., барель Urals коштує ще дорожче - близько 125 дол. Однак незважаючи на рекордні надходження від продажу нафти, загальний профіцит бюджету РФ в 2011 р., за оцінкою S&P, склав всього лише 0,8% ВВП, оскільки фіскальна експансія російського уряду викликала істотне зростання держвидатків відносно ВВП.
Базовий сценарій S&P припускає, що ціни на нафту будуть залишатися вище 100 дол./бар., проте "в сценарії, при якому Азія в цілому і Китай зокрема, відчують безконтрольну економічну корекцію, нафта може подешевшати дуже сильно, що зачепить Росію особливо суворо".
Нагадаємо, минулого тижня S&P прогнозувало Росії в перші роки президентства Путіна застій із середніми темпами зростання економіки 3,8% до 2014 року з "обмеженою" ймовірністю структурних реформ і боротьби з нафтовою залежністю економіки.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас