Експерти: Цукор може подорожчати на 10-15% до кінця весни
Ціни на цукор на внутрішньому ринку можуть підвищитися на 10-15% до кінця весни у зв'язку з підвищеним попитом на нього, вважає заступник директора департаменту продовольства Міністерства аграрної політики і продовольства України Олександр Печенога.
"Попит на цукор, що зростає в кінці весни, звичайно ж, трохи підвищує ціну на внутрішньому ринку. Враховуючи, що ресурси цукру досить високі, вважаю, що буде незначне підвищення - на 10-15%", - сказав він на прес-конференції в понеділок в Києві.
Генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Володимир Лапа також вважає, що до початку літа ціни на цукор можуть підвищитися на 10%.
"Очевидно, що десь в кінці весни - на початку літа оптові ціни можуть досягти 6 грн/кг. Це означає, що роздрібні ціни будуть перебувати в межах 7 грн/кг", - сказав він.
Серед причин подорожчання цукру В.Лапа відзначив підвищення попиту на цей продукт, що збігається із сезонним зниженням пропозиції, а також необхідність приведення цін реалізації до собівартості виробництва.
У свою чергу, експерт Української аграрної конфедерації (УАК) Денис Рубченко сказав, що на ціну на цукор будуть впливати обсяги посівів цукрових буряків.
"Фактична кількість посівів дасть нам можливість говорити, яке насправді буде коливання цін до кінця цього року. Але підвищення в межах 10% - це досить реалістично", - сказав він.
Як повідомлялося, Україна з буряка врожаю 2011 року виробила 2,33 млн тонн цукру проти 1,54 млн тонн роком раніше.
Ємність внутрішнього ринку цукру експерти оцінюють приблизно в 1,86 млн тонн на рік.
За матеріалами: Інтерфакс-Україна
Поділитися новиною