УКБС вважає зниження НБУ облікової ставки позитивним сигналом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УКБС вважає зниження НБУ облікової ставки позитивним сигналом

246
Асоціація "Український кредитно-банківський союз" вважає зниження Національним банком облікової ставки з 7,75% до 7,5% річних позитивним сигналом для суб'єктів фінансового ринку.
Про це йдеться в повідомленні УКБС.
"Помірне зниження облікової ставки є позитивним сигналом для суб'єктів фінансового ринку щодо зміни цільових орієнтирів Національного банку на скорочення загального рівня відсоткових ставок", - йдеться в повідомленні.
Крім того, УКБС вважає, що інший крок Нацбанку - пом'якшення з 70% до 60% вимог щодо формування банками обов'язкових резервів на окремому рахунку в НБУ - сприятиме розширенню ресурсної бази банків і нарощення обсягів кредитування економіки.
Асоціація підкреслює, що ефективність прийнятих Нацбанком змін у монетарній сфері залежатиме від узгодженості таких дій з діями Кабінету Міністрів.
"Адже у випадку, якщо уряд не усуне інфляційні ризики, що перебувають поза межами фінансового ринку, НБУ як гарант стабільності національної грошової одиниці змушений буде повернутися до практики стримуючої монетарної політики зразка 2011 року", - йдеться в повідомленні.
На думку УКБС, постанова НБУ №102 від 21 березня, що передбачає зниження облікової ставки, а також низку інших заходів з регулювання грошово-кредитного ринку, є своєчасною і відповідає поточній ситуації на фінансовому ринку.
Як повідомляло агентство, постановою №102 від 21 березня НБУ знизив з 23 березня облікову ставку з 7,75% до 7,5% річних.
Цією ж постановою регулятор посилив вимогу до формування обов'язкових резервів, які повинні зберігатися щоденно на початок операційного дня на кореспондентському рахунку банку в центральному банку: з 31 березня цей обсяг має становити не менше 30% від суми обов'язкових резервів, тоді як з 30 листопада 2011 року - 25%.
Норматив обов'язкового резервування за короткостроковими депозитами фізичних і юридичних осіб в іноземній валюті збільшується з 31 березня з 7,5% до 8%.
При цьому норматив обов'язкового резервування за коштами депозитів юросіб і фізосіб в інвалюті до запитання підвищено з 8% до 8,5%.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас