Білорусь і ЄС обійшлися напівзаходами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь і ЄС обійшлися напівзаходами

274
Мінськ відреагував на посилення санкцій з боку ЄС. Влада Білорусії попередила про небажаність повернення до Мінська послів країн ЄС і ввела обмеження на ввезення домашніх тварин з Євросоюзу. Втім, на подальше загострення Мінськ не йде, залишаючи, на думку експертів, можливість для відновлення відносин із Заходом у майбутньому.
Як оголосив представник МЗС Білорусі Андрій Савіних, Мінськ "негайно приступає до реалізації комплексу заходів реагування" на розширення санкцій проти Білорусі, затверджене в п'ятницю Радою ЄС. Він повідомив, що в Мінську не бачать необхідності повернення відкликаних раніше послів країн ЄС, які підтримали санкції. Другого удару по Євросоюзу завдали білоруські ветеринари. З 23 березня Білорусія ввела тимчасові обмеження на ввезення "живих тварин з ЄС, сприйнятливих до хвороби Шмалленберг". Заборона стосується великої та дрібної рогатої худоби, а також свиней.
Демарш Мінська викликаний черговим посиленням санкцій Євросоюзу, що звинувачує Мінськ у порушенні прав людини і гоніння на опозицію. У п'ятницю ЄС розширив список білоруських громадян і компаній, чий в'їзд до Євросоюзу заборонений і чиї активи на його території повинні бути заморожені. Тепер він включає 243 політики і чиновники на чолі з президентом Олександром Лукашенком і 32 білоруські компанії, які, за даними ЄС, мають стосунок до найближчого оточення білоруського лідера. Найяскравішою постаттю серед нових фігурантів чорного списку виявився бізнесмен Юрій Чиж, якого називають гаманцем президента Лукашенка. При цьому Євросоюз не зміг уникнути двозначностей: з початкового списку за наполяганням Словенії і Латвії вилучили чотири компанії, що належать Юрію Чижу, оскільки вони мають ділові зв'язки з Любляною і Ригою.
Всупереч погрозам білоруська влада не стала вдаватися до скорочення чисельності штатів європейських посольств у Мінську. А заборона на поставки тварин з ЄС, на думку економістів, найбільше вдарить по білоруській економіці: місцеві виробники використовували недороге польське м'ясо для переробки та поставок на російський ринок.
Багато експертів пояснюють стриманість білоруської влади їхнім побоюванням опинитися в повній залежності від Росії. Як пояснив білоруський політолог Олександр Класковський, Мінськ наляканий діями Москви щодо посилення інтеграційних процесів з Казахстаном і Білоруссю, а також планами російського бізнесу щодо масштабної приватизації білоруських підприємств. Виходячи з цього, експерт не відкидає, що в майбутньому Олександр Лукашенко почне "нову фазу гри в лібералізацію" - заради відновлення відносин із Заходом.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас