"Газпром" перевів білоруські регіони на розрахунки у валюті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" перевів білоруські регіони на розрахунки у валюті

Енергетика
233
З січня 2012 року білоруські області розраховуються з "Белтрансгазом", який на 100 відсотків належить "Газпрому", за поставлене з Росії паливо у валюті. Про це, як повідомляє РИА Новости, заявив гендиректор білоруського підприємства Володимир Майоров.
Голова компанії уточнив, що така практика знімає з "Белтрансгазу" валютні ризики, тому що відтепер купівлею валюти для розрахунків з Росією займаються обласні підприємства. За словами Майорова, регіональні компанії платять у валюті тільки по собівартості російського газу. Націнку "Белтрансгаз" стягує в білоруських рублях.
Голова правління Бєлгазпромбанку Віктор Бабарика заявив 23 березня, що фінорганізація готова надати регіонам кредити на загальну суму в 300 мільйонів доларів для розрахунків за газ. Бєлгазпромбанк заснований в 1990 році, його основними акціонерами є "Газпром" і Газпромбанк, кожен з яких володіє часткою в розмірі 49,02 відсотка акцій.
"Газпром" став власником другої половини білоруської газотранспортної системи в минулому році, купивши 50 відсотків акцій "Белтрансгазу" за 2,5 мільярда доларів. Натомість Москва надала Мінську пільгові умови щодо цін на енергоносії. У 2012 році середня вартість російського газу для Білорусії складе 165,6 долара за тисячу кубометрів.
В кінці лютого цього року Белстат повідомив, що в 2011 році Білорусія купувала паливо в середньому по 265 доларів за тисячу кубометрів, що на 41,5 відсотка більше, ніж роком раніше.
Уряд Білорусії давно обіцяв продати "Газпрому" трубу, однак затягував з угодою. Продаж решти 50 відсотків акцій "Белтрансгазу" відбувся на тлі сильної економічної кризи, яка змусила Мінськ звернутися по фінансову допомогу до Росії і оголосити про продаж великих держпідприємств.
В минулому місяці перший віце-прем'єр Білорусії Володимир Семашко визнав, що без знижки на газ економічна ситуація в країні серйозно погіршилася б. "Якби ми не підписали угоди в пакеті, то у нас ціна газу була б сьогодні більше 300 доларів. У нас була б катастрофа, колапс ще гірший, ніж минулого року", - заявляв чиновник.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас