"Газпром" зірвався з піку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" зірвався з піку

Енергетика
1553
Прем'єр РФ Володимир Путін проведе нараду щодо ринку газу. Головна тема - постачання газу в період холодів російським і світовим споживачам, повідомила вчора прес-служба уряду. Як стало відомо Комерсант-Україна, міненерго РФ має намір різко розкритикувати "Газпром" за його нездатність забезпечити газом як внутрішній, так і експортний ринок в період пікових навантажень. За словами джерела, знайомого з проектом доповіді міністра Сергія Шматка, останній збирається розповісти, що "Газпром" уже не може адекватно нарощувати видобуток, і тому все більшу роль в питанні безперебійних поставок газу відіграють незалежні постачальники.
Раніше високопоставлені особи РФ публічно звинуватили НАК "Нафтогаз України" і Україну в цілому в навмисному розкраданні газу. Президент Росії Дмитро Медведєв навіть зажадав проведення розслідування з цього питання. В "Нафтогазі" звинувачення відкидали і нагадували, що навпаки, пропонували "Газпрому" свій газ для виконання зобов'язань монополії перед європейськими споживачами.
Більша частина доповіді, говорить співрозмовник, присвячена проблемам з постачаннями газу в Європу в кінці січня - на початку березня. Російська газова галузь в 2011 році вийшла на новий історичний максимум у видобутку - 670,7 млрд кубометрів на рік. Але це досягнення не "Газпрому", а незалежних виробників, які зуміли наростити видобуток. "Газпром" же, навпаки, "не зміг на сьогодні вийти навіть на докризовий рівень". В результаті в період найсерйозніших холодів, коли видобуток досягав максимальних 2,1 млрд кубометрів на добу, приріст забезпечував не "Газпром", а незалежні постачальники газу, які видобували до 500 млн кубометрів на добу.
Ситуація з газопостачанням в холоди ускладнилася й тим, що Європа запитувала більше, ніж зазвичай (до 575,3 млн кубометрів, що більше на 14,5% стандартної заявки), а Середня Азія, навпаки, скоротила поставки (81 млн кубометрів на добу замість звичайних 85 млн кубометрів). В результаті експорт в Європу був, за версією Міненерго, зірваний: загалом з 30 січня по 17 лютого в ЄС було недопоставлено 1,4 млрд кубометрів газу. Найважче було на напрямку експорту через Україну (мінус 1,16 млрд кубометрів), а за часом - на самому початку лютого, коли Європа запитувала 560-570 млн кубометрів російського газу, а отримувала не більше 420-430 млн.
В результаті міненерго пропонує активніше підтримувати незалежних виробників газу як опору і основну точку зростання галузі (в тому числі за рахунок безперешкодного доступу до газопроводів "Газпрому"), паралельно посиливши контроль над монополією. Зокрема, Сергій Шматко хоче попросити прем'єра дати міненерго повноваження погоджувати інвестпрограму "Газпрому" і контролювати її виконання.
Валерій Нестеров з "Трійка Діалог" називає пропозиції Міненерго "здоровими", тому що "зараз, коли в цілому в світі серйозно змінюється картина в енергетиці - і щодо запасів, і щодо видобутку, і щодо споживання - за такою структурою, як "Газпром", необхідний набагато жорсткіший контроль". Нестеров нагадує, що США через вісім років обіцяють чи не повністю забезпечити себе як власною нафтою, так і газом, "причому найдешевшими в світі". "Споживач газу змінюється, але, незважаючи на всі ці тенденції, "Газпром", як і раніше, розповідає нам про те, що газ буде дорожчати і що ми повинні орієнтуватися виключно на ринок Європи", - зазначає експерт.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас