На реалізацію реформи української армії до 2017 р. планується виділити 155 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На реалізацію реформи української армії до 2017 р. планується виділити 155 млрд грн

Казна та Політика
287
На реалізацію запланованої Міністерством оборони реформи української армії до 2017 року планується виділити 155 млрд грн, з яких 40,3 млрд грн - додатково залучені кошти. Про це свідчить проект концепції реформування і розвитку Збройних сил України (ЗСУ) до 2017 року, який є в розпорядженні видання "Дзеркало тижня. Україна".
Автори концепції посилаються на європейську практику і обіцяють довести рівень військових витрат до 1,4% ВВП. Запланований оборонний бюджет 2013 на рівні 17,4 млрд грн планується збільшити до 19,7 млрд, а в 2014 році замість планованих 21,3 млрд грн - 25,8 млрд.
Що стосується забезпечення майбутніх ЗСУ озброєнням та військовою технікою, то до 2017 року в числі пріоритетних напрямів передбачено чимало. Наприклад, модернізація та закупівлі бойових літаків, вертольотів, боєприпасів, модернізація ЗРК і ракет до них, а також створення високоточних засобів ураження і авіакомплексу радіолокаційної розвідки, закупівля та спільне виробництво багатоцільових безпілотних літальних апаратів (тобто не тільки розвідувальних, але, як видно, і ударних). Ґрунтовне переозброєння намічено з 2014 року.
При здійсненні технічної модернізації реформатори зміщують акценти на забезпечення в першу чергу системи управління та зв'язку. Для цього до кінця 2014 року планується "оцифрувати" стаціонарну компоненту системи зв'язку та активізувати модернізацію мобільних засобів. А також розгорнути систему захисту інформації, забезпечити безпеку в комунікаційних системах, створити систему супутникового зв'язку ВСУ як підсистему національної. Крім того - автоматизовану систему радіозв'язку. Плюс створити єдине радіолокаційне поле країни з системою освітлення всієї повітряної обстановки ВСУ.
Планується розвивати сили швидкого реагування, у складі яких передбачені не тільки аеромобільні підрозділи та спецназ, але навіть гірничо-піхотна і повітряно-десантна (окремо від аеромобільної) бригади.
"Про соціальне забезпечення військовослужбовців проект документа говорить досить розпливчасто. Наприклад, детально перераховується безліч можливостей (скорочення 542 військових містечок, зменшення на третину аеродромної мережі і т.д.), а на виході вказується: буде створено "достатній" фонд житла. Правда, додається обіцянка компенсувати піднайом житла тим, кому службового даху над головою не знайдеться. Грошове утримання має в середньому зрости на 80%, що, відразу треба сказати, забезпечить лейтенанту трохи менше половини того, що отримують в сусідніх із західного боку країнах. Досить туманно в проекті документа сказано про стимулювання військової майстерності, а також про "гідні" пенсії військовим", - зазначає видання.
Нагадаємо, сьогодні також повідомлялося, що в Україні до 2017 р. планується скасувати строкову службу в ЗСУ.
Зазначимо, раніше Президент України Віктор Янукович доручив створити комітет з реформування і розвитку ЗСУ та оборонно-промислового комплексу.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас