США офіційно висунули ректора Дартмутського коледжу на пост голови СБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США офіційно висунули ректора Дартмутського коледжу на пост голови СБ

114
Американський президент Барак Обама в п'ятницю представив ЗМІ ректора Дартмутського коледжу Джима Ен Кіма як офіційного кандидата на пост голови Світового банку (СБ) від США, передає MarketWatch.
Раніше 52-річний Джим Ен Кім очолював департамент Всесвітньої організації охорони здоров'я по боротьбі з ВІЛ/СНІДом.
"Джим Ен Кім має по-справжньому міжнародний досвід, - заявив Б.Обама під час короткої прес-конференції, де він з'явився разом з кандидатом. - Прийшов час професіоналу у сфері розвитку очолити найбільшу світову організацію, що займається питаннями розвитку".
Як вважають експерти, дана кандидатура є свого роду компромісом між США і країнами, що розвиваються.
Раніше стало відомо, що країни БРІКС (Бразилія, Індія, Китай, Росія, ПАР) так і не прийшли до єдиної позиції щодо кандидата на пост голови Світового банку (СБ).
У ЗМІ з посиланням на джерела вже називалися в ролі претендентів на крісло голови СБ міністр фінансів Нігерії Нгозі Оконджо-Івеала і екс-глава колумбійського Мінфіну Хосе Антоніо Окампо. Очікується, ці кандидатури будуть підтримані Бразилією і ПАР. При цьому Оконджо-Івеала раніше працювала керуючим директором Світового банку.
За непідтвердженими даними, ще одним кандидатом на пост голови фінансової організації став американський економіст Джефрі Сакс, який також заручився підтримкою декількох країн, що розвиваються.
Джим Ен Кім народився в Сеулі, був перевезений в США у віці 5 років. Лікар за освітою, професор, довгий час очолював кафедру міжнародної охорони здоров'я та соціальної медицини в Гарварді. З липня 2009 року є 17-м ректором Дартмутського коледжу - одного з найстаріших університетів США, що входить в елітну Лігу плюща. Джим Ен Кім - перший американець азіатського походження на чолі такого відомого навчального закладу.
У 1987 році Джим Ен Кім став одним з засновників благодійної організації Partners In Health, покликаної забезпечити медичне обслуговування в найбідніших регіонах світу. Partners In Health починала роботу виключно з Гаїті, зараз організація представлена вже в шести країнах.
Повний список претендентів на крісло голови Світового банку буде представлений раді організації, що складається з 25 виконавчих директорів, до кінця березня, після чого з нього буде сформований шорт-лист, в який потраплять лише три кандидати.
З моменту створення СБ в 1944 році його завжди очолювали громадяни США, в той час як керівником Міжнародного валютного фонду вибирався представник Європи.
Чинний голова Світового банку Роберт Зеллік піде зі свого поста після закінчення терміну дії п'ятирічного контракту - в кінці червня 2012 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас