ЄС до липня 2012 р. вирішить питання фінансування модернізації ГТС України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС до липня 2012 р. вирішить питання фінансування модернізації ГТС України

Енергетика
284
Питання виділення міжнародними фінансовими інституціями позики на модернізацію ГТС України і, в першу чергу, реалізацію проекту реконструкції газопроводу "Уренгой-Помари-Ужгород" має бути вирішено до червня-липня 2012 р. Про це заявив єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер під час спілкування з міністром енергетики та вугільної промисловості України Юрієм Бойком в рамках візиту української делегації на зустрічі Україна-ЄС з питань співробітництва в енергетичній сфері, яка відбулася 22 березня 2012 р. в Брюсселі (Бельгія), передає прес-служба Міненерговугілля.
"У нас є хороший аналіз і експертні висновки по газотранспортній системі. Тепер черга за нами - ЄБРР, ЄІБ, Світовим банком і всіма акціонерами - прийняти рішення. Ми хочемо прийняти це рішення до червня-липня цього року, не пізніше", - повідомив Оттінгер.
Під час зустрічі українська сторона представила плани модернізації ГТС держави і підкреслила необхідність виділення міжнародними фінансовими інституціями обіцяних коштів на модернізацію ГТС відповідно до раніше досягнутих домовленостей.
При цьому Бойко подякував Оттінгеру за підтримку у вирішенні стратегічних питань і запевнив у готовності України відповідати за енергетичну безпеку Європи в питанні транзиту газу.
"Ми вдячні пану комісару за підтримку в стратегічних питаннях, включаючи процес модернізації наших трубопроводів. Ми готові бути партнерами з Європейським Союзом і Росією і зробити газотранспортну систему більш надійною, передбачуваною, і такою, що забезпечує енергетичну безпеку Європи", - зазначив Бойко.
Міністр зазначив, що міжнародним консультантом-компанією Mott MacDonald - підготовлено техніко-економічне обґрунтування реконструкції газотранспортної системи України.
"Розроблено ТЕО, згідно з якими передбачається кілька етапів фінансування, над якими ми зараз працюємо. Перший етап обійдеться приблизно в 300 млн євро, це фінансування реконструкції газопроводу "Уренгой-Помари-Ужгород", - додав Бойко.
Під час зустрічі єврокомісар з енергетики також висловив думку, що для успішного співробітництва в питанні транспортування газу Україні, Росії і Євросоюзу варто налагодити тристороннє партнерство.
"Я вважаю, що нам усім варто це зробити, щоб виграти - Росії і "Газпрому" як постачальнику, Україні - як споживачу, транзитному партнеру і стратегічному партнеру, який має газосховища, і Європейському Союзу. Кожен з нас є партнером з Росією і, разом з тим, ми партнери між собою. У всіх є власні інтереси, але є і спільні, тому я впевнений, що ми прийдемо до спільних висновків", - зазначив Оттінгер.
Нагадаємо, в 2011 р. НАК "Нафтогаз України" підписала меморандум з ЄБРР та ЄІБ про виділення на модернізацію ГТС України 308 млн дол, проте фінансування виділено не було, і НАК "Нафтогаз України" за власні кошти розпочала роботи з реконструкції першої частини газопроводу "Уренгой - Помари - Ужгород".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас