Британія збереже рейтинг? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британія збереже рейтинг?

Казна та Політика
159
Поки незрозуміло, чи досягне уряд Великобританії своїх бюджетних цілей протягом п'яти років, але він скоротить борговий тягар і збереже вищий кредитний рейтинг, показали результати опитування, проведеного Рейтер.
Опитування, проведене перед доповіддю про бюджет міністра фінансів Джорджа Осборна в середу, показало, що лише незначна більшість респондентів - 15 з 29 - вважають, що уряд врівноважить бюджет до 2016/2017 фінансовому році.
Але вже більш значна частина опитаних - 23 з 29 - вважають, що відношення боргу до ВВП на той час скоротиться.
"Ми віримо, що міністр фінансів досягне своїх середньочасних бюджетних цілей, але допустима межа похибки невелика у порівнянні з можливою невизначеністю", - сказав Джон Хоуксворт з PwC.
Коаліційний уряд повідомив, що має намір скоротити базовий дефіцит бюджету протягом п'яти років і добитися зниження співвідношення боргу до ВВП. Мляве - або відсутнє - зростання економіки ускладнює досягнення цих цілей.
Економіка Великобританії скоротилася на 0,2 відсотка в четвертому кварталі 2011 року, і, оскільки в перші три місяці поточного року зростання, як очікується, буде невеликим, країні загрожує новий спад.
Банк Англії вже знизив ключову ставку до рекордно низьких 0,5 відсотка і закачав 325 млрд фунтів ($516,5 мільярда) в економіку, щоб стимулювати зростання. Таким чином, у нього вже мало простору для маневру.
Фінансова криза зробила британців біднішими, і коаліція, що складається з консерваторів і ліберальних демократів, зіштовхнулася з подвійним завданням - здійснювати жорсткі заходи економії, в той же час намагаючись підтримувати економіку, де безробіття вже досягло 16-річного максимуму.
Агентства Moody's Investors Service і Fitch Ratings в останні тижні попередили, що країна ризикує втратити найвищий кредитний рейтинг "ААА" в наступні пару років, якщо уряд послабить заходи скорочення заборгованості.
Fitch минулого тижня переглянув прогноз рейтингу Великобританії на негативний, через місяць після аналогічного рішення Moody's.
Згідно з опитуванням, шанси на зниження кредитного рейтингу країни становлять один до чотирьох, що нижче, ніж 27,5 відсотка за результатами опитування минулого місяця.
Виграний час
Уряду потрібно позичити 121 млрд фунтів у фінансовому році, що завершується в березні, менше, ніж 127 млрд, яких у листопаді очікував бюджетний наглядовий орган Великобританії - Бюро бюджетної відповідальності, вважають аналітики.
Обсяг запозичень знизиться до 115 мільярдів фунтів в наступному фінансовому році і до 100 млрд - ще через рік, показали результати опитування.
Але потреба в грошах в наступному році може виявитися набагато меншою, тому що Осборн також використовує переведення активів на суму 28 мільярдів фунтів з пенсійного фонду Royal Mail, щоб виплатити урядовий борг, повідомило джерело з уряду в неділю.
Це значно знизить дефіцит бюджету в наступному році і означає, що обсяг запозичень, ймовірно, опуститься нижче 100 мільярдів фунтів вперше з 2008/2009 бюджетного року.
Осборн, як повідомляють джерела, хоче випустити нові 100-річні або навіть безтермінові облігації, щоб утримати відсоткові ставки поблизу від історичних мінімумів, але 17 з 26 опитаних вважають, що уряд навряд чи буде просувати цю ідею.
Ці бонди на минулому тижні отримали недостатню підтримку від інвесторів, які побачили мало приводів купувати папери з низькою прибутковістю в умовах загрози інфляції.
Національна асоціація пенсійних фондів, що представляє пенсійні схеми з активами, що досягають в цілому 800 млрд фунтів, заявила, що більшість фондів не зацікавляться подібними облігаціями.
Облігації з терміном погашення понад 50 років рідкісні. Серед небагатьох емітентів 100-річних облігацій - Мексика і Технологічний інститут Массачусетсу. Хоча пенсійні фонди - основні покупці довгочасного урядового боргу, термін обігу в 100 років значно перевищить зобов'язання більшості фондів.
"Я думаю, вони зрозуміють це, коли дізнаються, що на ринку немає великого попиту на ці папери. Це занадто довго, це три покоління в майбутнє", - сказав Стівен Льюіс з Monument Securities.
За матеріалами:
FundMarket
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас