Іранська нафта втрачає непостійних покупців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іранська нафта втрачає непостійних покупців

Енергетика
485
Влада США оголосила, що не буде застосовувати санкції до 11 країн, які не відмовилися, але значно скоротили імпорт нафти з Ірану. Зусилля, що докладаються цими країнами, демонструють їх бажання зупинити ядерні устремління Тегерана. Ризикують же бути відрізаними від американської фінансової системи Китай, Індія, Південна Корея і Туреччина, які є одними з основних споживачів іранської нафти і поки не збираються від неї відмовлятися. Для прийняття рішення у них залишається дуже короткий термін - до 30 березня.
У список країн, що удостоїлися поблажливості з боку США, потрапили Бельгія, Великобританія, Чехія, Франція, Німеччина, Греція, Італія, Нідерланди, Польща, Іспанія та Японія. Як пояснила держсекретар Хілларі Клінтон, цим державам "довелося переосмислити енергетичні потреби в критичний для світової економіки момент" і "швидко шукати альтернативу іранській нафті, від якої багато з них залежали". Таким чином, згадані країни не потраплять під американські санкції з 28 червня, коли вони вступлять в силу. Правда, поки мова йде про відстрочення їх дії на 180 днів, хоча і з можливістю продовження цієї відстрочки.
Чергове посилення санкцій проти Ірану США і Євросоюз схвалили в січні. Нові заходи передбачають заборону на будь-які угоди з фінансовими інститутами та компаніями, які співпрацюють з центробанком Ірану, вони також забороняють імпорт, придбання та транспортування іранської нафти і нафтопродуктів для країн ЄС і США. Вашингтон розгорнув бурхливу агітацію в прагненні залучити в клуб відмовників від іранської нафти якомога більшу кількість країн.
Відмова європейців від іранської нафти стала для Тегерана всього лише прикрою неприємністю. Основні споживачі іранських вуглеводнів розташовані в Азії. Поки заклик США з азіатських споживачів почула лише Японія. Це особливо оцінили у Вашингтоні. Як зауважив спецпосланець і координатор держдепартаменту з питань енергетичної безпеки Карлос Паскуаль, "в цьому питанні (скорочення споживання іранської нафти. - "Ъ") Японія може служити моделлю". "Якщо скоротити закупівлі та переорієнтуватися на інші ринки змогла Японія, то іншим державам це тим більше під силу", - заявив американський дипломат.
Генсек уряду Японії Осаму Фудзімура запевнив, що Токіо готовий піти ще далі. "Ми повідомили американській стороні, що будемо і далі скорочувати закупівлі, - оголосив він. - Імпорт іранської нафти скоротиться значно, в порівнянні з нинішнім рівнем, і навіть більше, ніж за останні п'ять років". За оцінками, Японія зменшила іранські закупівлі майже на 20%.
Однак більше, ніж в Японії, іранської нафти поставляється до Китаю та Індії. Великими імпортерами залишаються також Південна Корея і Туреччина, які входять в першу десятку споживачів іранської нафти. Проте в столицях цих країн поки не поспішають висловлювати підтримку ідеї антиіранських санкцій - особливо коли вони можуть вдарити по власних інтересах імпортерів іранських вуглеводнів. В Анкарі вказують, що продовжать закуповувати нафту до завершення контрактів, термін дії яких може бути досить тривалим. Тим часом у Вашингтоні нагадують: президент США Барак Обама повинен до 30 березня вирішити, чи вводити санкції проти держав, які продовжують імпортувати іранську нафту.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас