Експерт: Іспанія стала ближче до дефолту, незважаючи на дії влади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Іспанія стала ближче до дефолту, незважаючи на дії влади

Казна та Політика
401
Ситуація в єврозоні погіршується, незважаючи на дії влади і міжнародних кредиторів: ризик дефолту по суверенному боргу Іспанії збільшився, а Греції, Ірландії та Португалії можуть знадобитися додаткові пакети фіндопомоги, щоб уникнути дефолту, вважає старший економіст Citigroup Inc., колишній член комітету з монетарної політики Банку Англії Віллем Б'ютер.
"Іспанія - ключова країна, за стан якої я хвилююся найбільше. Вона ... просунулася в хибному напрямку і тепер схильна до ризику реструктуризації суверенного боргу, ніж раніше", - сказав Б'ютер в інтерв'ю агентству Bloomberg.
На думку економіста, спокій ринків в даний час оманливий, він формується на тлі масштабних вливань ліквідності, які Європейський центробанк здійснює в рамках трирічних безлімітних аукціонів.
"Європейський центробанк втопив ринки і банки в ліквідності. Існує загальне відчуття, близьке до ейфорії, в момент, коли ринки тонуть в ліквідності, яке змушує нас повірити, що всі проблеми позаду", - відзначає Б'ютер.
Економіст вважає, що Греції, яка нещодавно отримала перші кошти від Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду в рамках другого пакету фіндопомоги в 130 млрд євро, може знадобитися ще одна, третя програма підтримки, для того щоб уникнути дефолту по держборгу.
"Суверенний борг Греції не вибрався на шлях сталого розвитку, - констатував експерт, - тож їм доведеться ще раз вдатися до реструктуризації".
Раніше країна домовилася про списання боргу, що знаходиться на балансах приватних інвесторів, на суму 177 млрд євро. У відповідь міжнародне рейтингове агентство Fitch підвищило довгостроковий рейтинг Греції до "В-" з "обмеженого дефолту" ("RD"), а S & P обіцяло підвищити до рівня "ССС" з "вибіркового дефолту" ("SD") вже в квітні.
На думку Б'ютер, Португалії, яка також обтяжена великим держборгом і отримує фінансову підтримку від ЄС і МВФ, швидше за все, доведеться вдатися до реструктуризації боргових зобов'язань уряду вже в наступному році, тоді як Ірландії знадобиться додаткова фінпідтримка.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас