Банки побачили прибуток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки побачили прибуток

Валюта
865
Після кількох збиткових років банківська система почала показувати прибуток в 2012 р. За підсумками перших двох місяців банки заробили 1,2 млрд. грн., і, як вважають експерти, цей показник буде зростати і далі.
Три роки поспіль банківська система зазнавала збитків через необхідність формувати резерви під різко погіршений кредитний портфель. Так в минулому році, нагадаємо, банки отримали збиток у розмірі 7,7 млрд. грн., в 2010 р. - 13 млрд. грн., в 2009 - 28 млрд. грн. Як би там не було, поточний рік складається для банкірів вдало. У січні-лютому 2012 р. фінустанови отримали прибуток у розмірі 1,235 млрд. грн. При цьому доходи банків склали 23,124 млрд. грн. (80% яких від кредитної діяльності), а витрати - 21,889 млрд. грн.
Очевидно, що цей рік стане для банкірів останнім у низці збиткових. Експерти впевнені, що в минулому році банки закінчили активне формування резервів під проблемні позики, і тепер зможуть працювати в плюс, незважаючи на мляве поки кредитування і незначне збільшення комісійних доходів. "Минулого року банки зробили великі відрахування в резерви, і зараз цей фактор вже не буде настільки тяжіти над загальною прибутковістю системи. Саме він, а не відсоткові або комісійні доходи, зумовить позитивний фінансовий результат 2012 р.", - впевнений президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. Основна діяльність банків, тобто кредитування, в цьому році не принесе банкам значних доходів, адже активно видавати позики банки стануть не раніше осені.
Підтверджують це й інші експерти. "Відрахування в резерви були основною причиною збитків в 2009-2011 рр. І хоча вони зменшувалися від року до року, в 2011 р. все одно склали близько 5% від середньорічних кредитів. В некризовий час вони не повинні перевищувати 2%", - відзначає старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк. В цьому році, додає він, цей показник, ймовірно, знизиться до 2,5-3%, що допоможе банкам вийти на прибуток близько 6-7 млрд. грн. В якійсь мірі позитивну роль відіграє і зниження адміністративних витрат, як наслідок скорочення філіальних мереж банків, а також зростання комісійних доходів (у тому числі через Євро-2012), однак основними факторами прибутковості системи вони не будуть.
Самі банкіри все ж не поспішають з висновками за підсумками двох місяців. Як вважає начальник відділу планування та бюджетування "Ерде Банку" Ростислав Берегій, особливих підстав для погіршення фінансових показників банківської системи дійсно немає. У той же час є спільні економічні ризики, пов'язані з результатами переговорів уряду з МВФ і майбутніми виборами, які можуть внести свою лепту. "Ризики залишаються, до того ж в 2011 р. за перші два місяці банківська система показала позитивний результат, в той час як в цілому за рік фінансовий результат банків України виявився негативним", - нагадує фінансист.
Стримані прогнози дає і голова правління Південкомбанку Світлана Сиротян. "Значного поліпшення показників прибутковості великого числа банків сьогодні не спостерігається. Зростання прибутку банківської системи в перші два місяці року обумовлено як стійкою динамікою прибутку окремих стабільно прибуткових банків, так і зниженням збитків низки великих банків з іноземним капіталом", - говорить вона. Надалі, на її думку, банки все-таки будуть поступово нарощувати прибуток від видачі кредитів, незважаючи на неясну економічну ситуацію і труднощі з прогнозуванням, а також максимізувати комісійні доходи.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас