Зовнішній борг Білорусії буде розраховуватись за методологією МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зовнішній борг Білорусії буде розраховуватись за методологією МВФ

Казна та Політика
213
До концепції управління валовим зовнішнім боргом Білорусії та інших нормативних правових актів республіки будуть внесені зміни відповідно до методології Міжнародного валютного фонду. Про це йдеться в постанові Ради міністрів і Національного банку Білорусії №223/7 від 12 березня 2012 року, передає ІА REGNUM.
Пропозиції щодо внесення змін до нормативних документів з метою приведення показників зовнішнього боргу відповідно до методології МВФ підготують Мінекономіки, Мінфін і Нацбанк Білорусії в першому півріччі 2012 року, повідомляє прес-служба Радміну республіки. Постановою №223/7 на постійну основу переводиться залучення міжнародних фінансових організацій для аналізу системи управління валовим зовнішнім боргом та визначення подальших напрямків її вдосконалення.
Серед встановлених новими правилами нововведень - розробка порядку обліку (реєстрації) та погодження залучення зовнішніх позик організаціями з часткою держави в статутному фонді, яку в першому півріччі 2012 року мають здійснити Мінекономіки, Національний банк, Мінфін та МЗС з направленням пропозицій до Радміну. Мінфін організовує облік залучених під гарантії уряду зовнішніх позик і буде надавати відповідну інформацію в Мінекономіки, а Нацбанк організує аналіз зовнішнього боргу банківського сектора.
Таким чином, план заходів щодо реалізації концепції управління валовим зовнішнім боргом Білорусі включає 12 пунктів, в тому числі складання звіту про валовий зовнішній борг і підготовку прогнозу про майбутні платежі з погашення та обслуговування зовнішнього боргу в розрізі секторів економіки; підготовку та направлення в Радмін і Нацбанк аналітичної записки про стан валового зовнішнього боргу, яка містить оцінку показників економічної безпеки з питань валового зовнішнього боргу республіки; інформування іноземних інвесторів про макроекономічну ситуацію в Білорусії (в тому числі передачу інформації про стан валового зовнішнього боргу республіки); підвищення інформованості керівників підприємств реального сектора в частині ефективних стратегій управління зовнішнім боргом, можливих інструментів мінімізації ризиків зовнішніх запозичень.
Планом передбачені розгляд у 2012 році можливості виділення в системі аналізу зовнішніх зобов'язань організацій з переважною часткою державної власності, розробка в 2012-2013 роках пропозицій про форми статистичної звітності з обліку валового зовнішнього боргу в частині інших секторів для підвищення якості аналізу валового зовнішнього боргу Білорусії та управління ним, вдосконалення системи індикаторів показників валового зовнішнього боргу з урахуванням національних особливостей, розробка диференційованих рівнів їх критичності з урахуванням політики соціально-економічного розвитку країни.
Як повідомляло REGNUM з посиланням на Нацбанк Білорусії, в 2012 році республіка витратить на обслуговування валового зовнішнього боргу 18,917 млрд доларів (34,6% ВВП).
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас