Ківалов: Європейський суд не може скасувати вирок українського суду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ківалов: Європейський суд не може скасувати вирок українського суду

Кримінал
1027
Європейський суд з прав людини не може затверджувати або скасовувати вироки українських судів або випустити з-під варти Юлію Тимошенко та Юрія Луценка.
Про це в інтерв'ю ЛІГАБізнесІнформ заявив народний депутат від Партії регіонів Сергій Ківалов, коментуючи кримінальні справи стосовно Тимошенко і Луценка.
За його словами, будь-який громадянин, не тільки політик, може звернутися до Європейського суду з прав людини. "У справі будь-якого громадянина, якщо він незаконно затриманий чи засуджений, Європейський суд може визнати порушення права людини, що захищається Європейською конвенцією про захист прав людини та основних свобод, і присудити йому компенсацію - як правило, невелику", - зазначив Ківалов.
При цьому він підкреслив, що "поміщати під варту або випускати з-під варти, затверджувати або скасовувати вироки у кримінальних справах в Україні - такої компетенції у Європейського суду немає і ніколи не було".
За словами Ківалова, всі дії у справах Тимошенко і Луценка можуть відбуватися "виключно в рамках правової та судової систем України". "Зокрема, перегляд вироків у кримінальних справах на підставі встановленого Страсбурзьким судом порушення Європейської конвенції здійснює Верховний суд України - при порушенні матеріального права. І Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ при порушенні процесуального права. Інша справа, що тлумачення Європейської конвенції, здійснене ЄСПЛ, - обов'язково для будь-якого українського суду, і у відповідних випадках Верховний суд може скасувати вирок, постановити нове судове рішення або ж відправити кримінальну справу на новий розгляд", - пояснив Ківалов.
Також він нагадав, що "справа Тимошенко буде розглядатися в касації. Відповідно до процесуального закону, після того як її розгляне Вищий спеціалізований суд, можливий ще перегляд справи у Верховному суді".
"Але в будь-якому випадку після перегляду в касаційному порядку сторона Тимошенко матиме право подавати позов до ЄСПЛ. Але потрібно пам'ятати, що розгляд тієї чи іншої справи в ЄСПЛ - це не наступна інстанція. Стаття 76 Конституції України забороняє особам, які мають непогашену і незняту судимість, бути обраними до Верховної Ради", - підкреслив він.
"Але ж політики бувають не тільки у Верховній Раді! Є опозиція. БЮТ разом зі своїм лідером перебуває в опозиції і веде активну політичну діяльність. Вони, в БЮТ, самі визнають, що Тимошенко і з в'язниці веде боротьбу. Хіба це не політика? А кримінальна справа Тимошенко сьогодні розглядається в суді. І ніхто не знає, яким буде остаточне рішення", - підсумував Ківалов.
Нагадаємо, в даний час Юлія Тимошенко відбуває семирічний термін у Качанівській колонії Харкова. Печерський районний суд Києва визнав екс-прем'єра винною в перевищенні влади при укладанні газових контрактів з Росією в 2009 році.
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас