Економіка відморозилась — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка відморозилась

Казна та Політика
1058
Аномальні морози в лютому викликали перебої в роботі транспортної сфери, а також падіння виробництва в будівництві та низці галузей промисловості. В результаті економіка показала подальше уповільнення темпів зростання - до 2%, відзначають експерти. І хоча в березні підприємства можуть відновити свої позиції, експерти попереджають, що держбюджету в середньостроковій перспективі може виявитися складно забезпечувати обіцяне підвищення соціальних виплат.
Темпи зростання української промисловості в лютому сповільнилися до 1,6% (відносно аналогічного періоду 2011 року) після того, як у січні вони впали до 2%, повідомили в п'ятницю в Державній службі статистики. Як і в січні, більшість галузей промисловості в минулому місяці скоротили виробництво, наприклад, поглибився спад у нафтопереробці (з 2,2% до 12,4%) і металургії (з 1,6% до 3,8%). "Багато підприємств мали проблеми з брухтом і залізорудною сировиною, крім того, холод знизив попит на метал на європейському ринку", - відзначає аналітик ГК "Інвестиційний Капітал України" Олександр Мартиненко.
Погодними умовами учасники ринку пояснюють і різке уповільнення темпів зростання машинобудування - з 11,7% до 0,2%. "Безумовно, холоди вплинули на виробництво, оскільки низка ліній були зупинені. При нинішніх цінах на енергоносії обігрів приміщень робить виробництво нерентабельним", - пояснює президент УПЕК Анатолій Гіршфельд. Викликане погодою уповільнення ділової активності зачепило будівництво (після зростання на 2,5% відбувся спад на 0,5%), сільське господарство (темпи зростання сповільнилися з 0,5% до 0,4%), а також транспортну сферу (падіння збільшилося з 1% до 1,4%). Адже через морози була паралізована робота більшості морських портів. Погода, гальмуючи одні галузі економіки, сприятливо вплинула лише на виробництво і розподіл електроенергії, газу та води - темпи зростання різко зросли з 3,4% до 12,3%.
Однак не тільки погодний фактор в минулому місяці впливав на ділову активність підприємств. Нинішній 2012 є високосним, а значить з 29 днів лютого робочих було 21, тоді як в лютому 2011 року - 20. Зайвий день повинен був дозволити збільшити місячний обсяг виробництва на 3-4%. "По суті, це означає, що зайвий робочий день і додатковий попит на електроенергію і гарячу воду допомогли уникнути падіння промислового виробництва", - говорить директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.
Пан Мартиненко прогнозує, що "ефект відкладеного попиту" поліпшить показники роботи підприємств металургії в березні. Учасники ринку машинобудування не розраховують на активізацію у своїй галузі. "Очікувати різкого поліпшення не варто - нинішній інвестиційний клімат цьому не сприяє", - вважає пан Гіршфельд. "Про яке зростання можна говорити, якщо в держбюджеті немає жодного рядка підтримки вітчизняного машинобудування", - нарікає голова ради директорів компанії "Мотор Січ" В'ячеслав Богуслаєв.
Низький старт економіки ставить під загрозу досягнення закладеного до державного бюджету річного зростання ВВП на рівні 3,9%. "Ви бачите, що причиною гальмування стала аномальна погода - в Україні вперше за багато років замерзли порти, багато виробництв були зупинені. Однак ми враховували такий ризик, тому для погіршення прогнозів немає підстав", - заявив в четвер перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Вадим Копилов.
Протилежної думки дотримується директор Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерій Геєць: "Виходячи з цих даних, можна говорити, що темпи зростання ВВП сповільнилися до рівня 2%. Це означає, що про річне зростання 3,9% вже можна й не мріяти. Такі показники економіки не дають підстав закладати в держбюджет додаткові соціальні видатки". За словами експерта, збільшення соціальних витрат на 16 млрд грн можливе лише в разі збільшення бази оподаткування, або в разі різкого прискорення інфляції - як мінімум до 10%. Найближчі місяці покажуть, який із цих сценаріїв реалізує уряд. Примітно, що в п'ятницю віце-прем'єр-міністр соціальної політики Сергій Тігіпко повідомив, що з цієї суми в уряду поки є тільки 3,5 млрд грн, які держава отримала понад план в січні-лютому.
Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас