Улюблений овоч зіпсує Азарову вибори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Улюблений овоч зіпсує Азарову вибори

Аграрний ринок
1307
Фермери готуються з літа на третину підвищити ціни на овочі. Уряд же поки не готовий допомогти їм.
Торішні ініціативи українського прем'єра Миколи Яновича Азарова збільшити виробництво овочів до цих пір викликають здригання місцевих фермерів. Вклавшись в "кабмінівський заклик", замість прибутку вони отримали перевиробництво і рекордний обвал цін на свою продукцію. Не зумівши продати урожай, багато з них елементарно залишилися без грошей на садіння нового.
"Хороший урожай минулого року, і, як підсумок, тотальне перевиробництво овочевої продукції, яку не купують навіть за цінами нижче собівартості, змушує овочівників переглянути плани на посівну в новому році. Як наслідок, ми вже сьогодні можемо говорити про скорочення посівних площ на 20-25%", - розповів "Комментариям" почесний президент Асоціації фермерів і приватних землевласників Іван Томич.
Правда, галузеві аналітики вважають ці цифри фермерів трохи завищеними. Хоча й визнають - проблеми дуже серйозні. Але поки, відповідно до опитувань тих же фермерів, скорочувати посіви вони будуть під "обраними" культурами.
"По картоплі площі залишаться приблизно на рівні минулого року, що ж стосується цибулі і капусти, під цими культурами можливо досить серйозне скорочення, в межах 20-25%, тому що вони стали найбільшим розчаруванням для українських фермерів. Щодо моркви і буряку скорочення буде менш різким у межах 8-10%, адже ця продукція з усього борщового набору в цьому сезоні виявилася затребуваною", - спрогнозувала для "Комментариев" керівник проекту "АПК-Інформ: овочі та фрукти" Тетяна Гетьман.
Поки можна констатувати, що сьогодні цибулю у фермерів супермаркети закуповують по 40 копійок за кілограм, хоча рік тому ціни були в 5 разів вищі. Десь на стільки ж впали ціни і на картоплю.
Парадокс, при такій великій кількості вітчизняних овочів, багато торгових мереж сьогодні активно торгують іноземним продуктом. Наприклад, французькою картоплею. Фахівці пов'язують це з низькою якістю української продукції: вибір дійсно великий, але знайти товар, що добре зберігся, складно.
"Овочевої продукції у нас багато, але якісну знайти не завжди легко. Тому, навіть у сезон з тотальним внутрішнім перевиробництвом, торгові мережі іноді змушені звертатися до імпортерів. У них стабільні поставки і якість", - говорить Тетяна Гетьман.
"Ті виробники, які інвестували в якість, знайдуть покупця на свій товар і сьогодні. Тобто, під ціновий удар потрапили саме дрібні та середні компанії, які і змушені знижувати посадкові площі. Великі і професійні компанії не підуть цим шляхом і збережуть (а то і збільшать) обсяги виробництва", - сказав "Комментариям" виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі (УАПК) Богдан Зволінський.
Правда, сам Зволінський підтверджує, що рідна картопля сьогодні не може конкурувати з імпортними аналогами. І не тільки через скнарість виробників. Є ще проблема з хорошою збиральною технікою, з якісним посівним фондом. А якщо такої якості картоплю "приготують" в Україні, вона не поступається в ціні іноземній продукції.
"Біда української картоплі в тому, що у нас немає якісної продукції, її багато, картоплею зайнялися все, але у багатьох немає ні якісного насіння, ні якісних технологій. Вона хвора, з механічними пошкодженнями, вона не лежить до квітня. Якісна українська картопля коштує на рівні європейської, але її у нас мало, буквально пару виробників можуть надати такі партії", - говорить Зволінський.
Якщо говорити про ціни в новому сезоні, то експерти сходяться в тому, що, в роздробі вартість овочів однозначно буде вищою від сьогоднішньої. Хоча й кажуть, що цього разу погода знову може "нашкодити". Наприклад, для картоплі минулий сезон видався рекордним - така удача щодо опадів і температури буває для цієї рослини раз на 25 років.
"Будемо сподіватися на середні показники ціни. Ми не прогнозуємо критичних змін, як зараз по 40 копійок або в минулому році по 6,2 грн. Ціна вирівняється до середніх за останні 3-4 роки до 2,2-2,5 грн./кг. Якщо говорити про ціни на "молоду картоплю", то сезон починається в травні за цінами від 10-11 грн./кг і спускається до вересня, коли починається масове збирання врожаю", - розповідає про ціни на "другий хліб" Богдан Зволінський.
Тетяна Гетьман зазначає, що за більш-менш нормальних погодних умов можна прогнозувати підвищення цін на картоплю на 30-35%, в порівнянні з 2011 роком. "Якщо говорити про цибулю і капусту, то тут ціни теж зростуть. Але пропозиція буде відповідати потребі ринку (а отже, різкого подорожчання не буде - Ред.). Однак, якщо в Росії будуть проблеми з урожаєм, то ми експортуватимемо наші цибулю і капусту, що спричинить зростання цін. По буряку і моркві ціна буде так само вищою, за рахунок скорочення виробництва. Але говорити про можливий дефіцит овочів, якщо погода не підведе, поки не варто", - прогнозує Гетьман.
При цьому, уряд вже сьогодні подумує виділити 300 млн. грн. на підтримку загиблих озимих, зовсім ігноруючи проблему з овочами. І це при тому, що озима пшениця (про яку так дбають в Кабміні) в основному йде на корм худобі. А ось овочі в останні пару років займають все більш вагоме місце в раціоні громадян і в успішному підрахунку урядом індексу інфляції.
Макс Мухін
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас