ТНК-ВР прогнозує подорожчання бензину в зв'язку з закриттям Лисичанського НПЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ТНК-ВР прогнозує подорожчання бензину в зв'язку з закриттям Лисичанського НПЗ

Енергетика
454
Зростання вартості бензину в Україні в березні складе 10 коп./л за тиждень. При цьому через зупинку Лисичанського НПЗ і переорієнтацію ТНК-ВР на імпорт нафтопродуктів з Білорусі, зростання цін на бензин триватиме і далі.
Якщо ЛИНІК буде залишатися на ремонті, вже до травня частка імпорту нафтопродуктів в Україні зросте до 80%, і зростання цін на бензин уникнути не вдасться. Сама зупинка заводу обернеться збитком бюджету і економіці країни в близько 1 млрд дол.
Про це в інтерв'ю виданню ZN.UA повідомив президент і головний керуючий директор "TNК-BP Коммерс" Дідьє Казіміро.
"За нашими прогнозами, в березні зростання цін буде становити приблизно 10 коп. на літрі пального на тиждень. У цьому місяці середній рівень світових цін на нафту вже перевищив 126 дол. за барель, що вище лютого на 6%. Зростання оптових цін на бензини в березні склало 5%. Це ще не позначилося на цінах роздрібного ринку України", - говорить він.
Дідьє Казіміро нагадав, що ТНК-BP стає імпортером, принаймні, на час ремонтних робіт на ЛИНІКу. Компанія має намір до 50% нафтопродуктів, що отримуються в результаті переробки нафти компанії на Мозирському НПЗ (Білорусь), поставляти на український ринок. Також ТНК може постачати деякі обсяги з Литви та Румунії. А в зв'язку з ростом імпорту відбуватиметься і зростання цін на роздрібному ринку в тому числі.
"Факт залишається фактом: ЛИНІК, наймолодший і технічно оснащений НПЗ в Україні, зупинився на позаплановий ремонт на невизначений термін. Під загрозою тисячі робочих місць, збиток бюджету і економіці країни оцінюється в суму близько мільярда доларів", - говорить він.
"Зі збільшенням імпортних поставок в Україну кожна нова тонна буде заходити за вищими цінами, що сприятиме ще більшому збільшенню цін. За нашими підрахунками, якщо ЛИНІК буде залишатися на ремонті, вже до травня частка імпорту нафтопродуктів в Україні зросте до 80%. Приблизно такий же прогноз дають сторонні експерти. В цих умовах уникнути цінових коливань у бік підвищення неможливо", - прогнозує експерт.
При цьому, зазначає Дідьє Казіміро, є і хороші новини - зростання цін на дизельне пальне в березні сповільнилося до 2%, що створює передумови для більш привабливих цін для сільгоспсектора в період посівної кампанії.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас