У Греції є все, крім корупції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Греції є все, крім корупції

Казна та Політика
489
Греція зробила радикальні кроки щодо поліпшення інвестиційного клімату: більше ста держслужбовців, відповідальних за залучення іноземних коштів, звільнено за підозрою в корупції, двоє заарештовані за хабарі, міністр розвитку обіцяє відправити у відставку весь інвестиційний департамент. Боротьбу з корупцією в країні називають завданням номер один.
Уряд Греції напередодні усунув від роботи більше ста цивільних службовців, причетних до присвоєння іноземних інвестицій, повідомляє The Financial Times. Це результат операції, проведеної відділом по боротьбі з економічними і фінансовими злочинами (SDOE).
Ще два чиновники заарештовані за хабарі. Їхні імена не названі, всі вони привласнили 120 тис. євро.
Гроші чиновникам дав бізнесмен Арістідес Марку, який співпрацював зі слідством, за просування своєї заявки на грант в 13 млн євро для будівництва готельного комплексу на півдні країни. Раніше, за словами Марку, з нього вимагали 700 тис. євро. Звичайний розмір хабара складає 2-4% від суми схваленої заявки, каже готельєр.
"Ми маємо намір розплутати цей клубок", - заявила колишній європейський комісар, міністр розвитку Греції Анна Діамантопулу.
За словами міністра, весь інвестиційний департамент незабаром буде відправлений у відставку, а банківські рахунки його співробітників пройдуть жорстку перевірку.
"Ми звертаємося до потенційних інвесторів з проханням повідомляти про всі спроби шантажу... Буде нульовий рівень толерантності", - обіцяє Діамантопулу. Міністр планує особисто зв'язатися з компаніями, переважно з Німеччини, щоб допомогти впоратися з грецькою бюрократією.
Ці жорсткі заходи співпали з появою перших позитивних результатів діяльності робочої групи Єврокомісії з підвищення податкових надходжень в Греції. За останній фінансовий рік вони досягли майже 1 млрд євро, що вдвічі вище цільового показника. У той же час, за даними групи, платники податків Греції заборгували державі приблизно 68 млрд євро податків, 8 млрд євро з яких можна зібрати. У доповіді група закликає зробити боротьбу з ухилянням від сплати податків пріоритетом на найближчий час. "У Греції дуже багато бюрократії, занадто багато адміністративних бар'єрів", - говорить один з членів робочої групи Хорст Рейхенбах.
За словами Діамантопулу, абсолютним пріоритетом для грецького уряду стали боротьба з корупцією та створення дружньої для інвесторів атмосфери, оскільки питання державних боргів розв'язалося.
Міжнародний валютний фонд оголосив у четвер, що готовий виділити Греції 28 млрд євро в рамках спільної з ЄС допомоги. При цьому 1,65 млрд євро будуть "виділені негайно". В рамках першого 110-мільярдного пакета допомоги в 2010 році МВФ погодився виплатити 30 млрд євро, 20 млрд євро з них Греція вже отримала. Перерахування решти коштів буде припинено. Новий кредит МВФ Греція отримає на більш тривалий термін - до десяти років замість п'яти за першим кредитом.
Фонд висловив упевненість, що співвідношення держборгу до ВВП країни цілком може впасти нижче цільових 120% до 2020 року, якщо Греція не буде залишати зусиль в цьому напрямку. "Ризики програми залишаються надзвичайно високими, тут немає права на помилку", - попередила голова МВФ Крістін Лагард.
"Основна мета цієї угоди - стримати кризу протягом декількох місяців, щоб забезпечити більш стабільні умови для Італії та Іспанії, економіки яких також переживають кризу", - говорить колишній чиновник МВФ Доменіко Ломбарді.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас