Українці виробили девальваційний імунітет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці виробили девальваційний імунітет

Валюта
4651
У лютому загальний обсяг депозитів в Україні збільшився до 489,4 млрд грн.
Українці, борючись з девальваційним страхом, продовжують нести гроші на гривневі депозити, відсоткові ставки за якими залишаються високими з початку року. Так, за даними Національного банку України (НБУ), за лютий 2012 р. загальний обсяг депозитів українських банків, в якому гривня домінує на 3%, зріс на 2,5 млрд грн - до 489,4 млрд грн. Банкіри стверджують, що роблять все можливе для залучення саме гривні. Також в НБУ зафіксували зниження кредитних і зростання депозитних ставок на тлі зростання грошових ресурсів банків. Учасники ринку вважають, що в березні відсотки за кредитами продовжать повзти вниз. При цьому експерти дивуються через зростання відсотків за депозитами, що, на їхню думку, може бути пов'язано з бажанням банків підстрахуватися в очікуванні дій НБУ щодо зниження ліквідності.
Гривнева монополія
Нацбанк в лютневому звіті щодо грошово-кредитного ринку України відзначив динаміку зростання обсягу депозитів фізосіб на 2,3% - до 322 млрд грн (з початку 2012 року зростання склало 4,7%).
Примітно, що в структурі приросту внесків на 3% домінували депозити в нацвалюті. Заступник голови правління, директор з роздрібного бізнесу VAB Банку Антон Шаперенков зазначив "Мінфіну", що такий результат вийшов за рахунок активної політики залучення гривні українських банків. "Прикладом послужать акційні новорічні депозитні програми від банків з високими ставками у гривні, які продовжували діяти в лютому", - додав він.
Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко також нагадав, що банки не стимулюють депозитну валюту, так як "вона їм не потрібна через заборону валютного кредитування" (див. статтю "Мінфіну" - "Ініціативний шахрай"). При цьому директор з маркетингу та розвитку продуктів Platinum Bank Анджей Олійник стверджує, що зараз банки не проводять активних масових дій, які спостерігалися в кінці останнього кварталу минулого року. "Хіба що можна зустріти поодинокі випадки - це ті банки, які не встигли взяти свій "шматок пирога" або ж потребують підвищення ліквідності", - підкреслив він. При цьому пан Олійник додав, що в лютому 2012 року особливих активностей з боку банків із залучення депозитів фізосіб не відзначалося.
Ще одним аргументом на користь гривні, за словами пана Шаперенкова, є те, що навіть в рамках стандартних продуктів основний акцент у залученні банки роблять на нацвалюті. "Вона (гривня - "МФ") залишається основною валютою кредитування юридичних осіб і єдиною валютою кредитування населення", - зазначив пан Шаперенков. Таким чином, за депозитами у гривні населенню пропонують дохідність вищу, ніж за депозитами в іноземній валюті.
Антон Шаперенков також зауважив, що довіра населення до гривневих інвестицій зміцнилася за рахунок дій НБУ, спрямованих на втримання курсу гривні. "В результаті чого вийшов синергетичний ефект при стабільній гривні на тлі неоднозначних прогнозів щодо економік закордонних країн та їх можливого впливу на курси основних світових валют, - пояснює він. З ним погодився аналітик АТ "Ерсте Банк" Мар'ян Заблоцький. "Так, в лютому населення купило іноземної валюти в 5 разів менше, в порівнянні з вереснем 2011 року", - підкреслив він.
Разом з тим юридичні особи дотримуються іншої точки зору. Так, залишки на депозитних рахунках юросіб знизилися на 3% - до 167,4 млрд грн (з початку року - на 7,8%), що, на думку чиновників з НБУ, відбулося через зменшення внесків у національній валюті на 4,7%, які одночасно в іноземній валюті виросли на 0,6%. Однак незважаючи на зменшення депозитів юросіб у гривні, загальний обсяг депозитів в банківській системі в лютому збільшився на 0,4% - до 489,4 млрд грн (з початку року - на 0,1%). В НБУ впевнені, що подібна динаміка викликана тим, що кошти в іноземній валюті виросли на 1,2% "при незначному зменшенні в нацвалюті на 0,2%". Таку тенденцію Олександр Сугоняко пояснив приростом гривневої ліквідності в системі.
Населення не довіряє кредитам
У Нацбанку заявляють, що з розширенням ресурсної бази банки збільшили кредитування реального сектора економіки. Так, загальний обсяг кредитів в лютому збільшився на 0,5% - до 791,4 млрд грн. Хоча з початку року відбулося зменшення на 0,2%. Зокрема, минулого місяця кредитування юросіб збільшилося на 1,1%. Мар'ян Заблоцький пояснює це тим, що в лютому така динаміка традиційна, "так як в цей період компанії здійснюють сплату податку ПДВ за IV кв.".
При цьому Олександр Сугоняко відзначив, що збільшення кредитування юросіб для реального сектора економіки не зіграло значної ролі. "Варто розуміти, що в основному це кредитування торгівлі та операцій з нерухомістю. Для реального сектора економіки, на жаль, цього мало", - вважає він. При цьому пан Сугоняко відзначив, що подібна тенденція спостерігалася і в минулому році. "Кредитування в гривні мало місце для юросіб. Слід зазначити, що це було характерно для 4 або 5 банків, які давали майже 50% приросту, - розповів він. - Також це кредитування держбанками державних монополій, у тому числі "Нафтогазу", точно не знаю які це цифри. Але вважаю, що це кредитування торгівлі, операцій з нерухомості, плюс кредитування державних монополій. Можливо ще кредити на якісь дорожні роботи або ще щось".
У той же час обсяг наданих кредитів фізособам зменшився на 1%. За словами керівника департаменту розвитку продуктів роздрібного бізнесу "ПУМБ" Максима Мироненка, це пояснюється тим, що в I кв. традиційно знижується кількість заявок клієнтів на кредити. "Сезонність і висока вартість позикових ресурсів дають підстави припустити, що обсяги видачі нових кредитів за підсумками I кв. 2012 року будуть значно поступатися торішнім", - упевнений він.
Ставки за кредитами взяли курс на зниження
Слідом за зниженням обсягу виданих кредитів населенню в лютому зафіксовано зниження кредитних відсоткових ставок як в іноземній валюті, так і в гривні. Так, за інформацією НБУ, середньозважена вартість кредитів у нацвалюті знизилася з 15,6% у січні до 15,33% річних у лютому, а в іноземній валюті з 8,58% до 8,07%. Директор департаменту роздрібного бізнесу банку "Київська Русь" Андрій Шило стверджує, що піти на зниження ставок банки змогли завдяки зниженню вартості ресурсів. Хоча банкір не очікує зниження відсоткових ставок за кредитами в березні.
Однак з ним не погодився перший заступник голови правління банку "Контракт" Павло Крапівін: "Подібна тенденція зі зниження відсоткових ставок збережеться і в березні, оскільки ліквідність системи цілком достатня".
Одночасно середня вартість депозитів у лютому в гривні збільшилася з 10,3% (січень) до 10,52% (лютий), тоді як в іноземній валюті зростання склало 1,35% - з 4,79% до 6,14 %.
При цьому Олександр Сугоняко вважає дивним той факт, що відсоткові ставки за депозитами зростають, а за кредитами падають. "Відзначимо, що перші два місяці 2012 року для економіки не були активними. Крім того, банки активно залучали гривню з депозитів у зв'язку з проблемами і натяками на ліквідність", - пояснив він.
При цьому, на думку пана Сугоняко, НБУ буде продовжувати тенденцію обмеження ліквідності з метою не допустити тиску на курс. "Банки розуміють, що ця тенденція жорсткого контролю ліквідності буде продовжуватися, тому їм також слід тримати ліквідність, - сказав він. - Ось вони і не дуже активні в своїй кредитній політиці. Тим більше, що зараз попит на кредити невеликий".
Таким чином, банки нарощують свої депозити, відсоткові ставки за якими зростають. "Це відбувається через те, що банки хочуть підстрахуватися по ліквідності. А з кредитуванням не все так просто. Якщо банки і дають кредити, то тільки перевіреним клієнтам", - підкреслив Олександр Сугоняко.
Олена Куца
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас