Український зерновий експорт сподівається на "царицю полів" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український зерновий експорт сподівається на "царицю полів"

Аграрний ринок
944
Осінь і зима 2011-2012 років стали справжнім випробуванням для аграрного сектора країни і тестом на виживання сільськогосподарських виробників. Рекордна осіння посуха, яка не дала посівам достатньою для проростання вологи, потім різке зниження температури і вимерзання посівів. На виході країна має види на "середній" за мірками останніх років урожай зерна. Напередодні весняної посівної кампанії профільне міністерство та аналітики підраховують збитки і будують плани на наступний маркетинговий рік.
Підрахунок втрат
Напрацювання для врожаю 2012 року були непогані - аграрії посіяли озимі зернові культури на площі 8,1 млн. га, з них озима пшениця зайняла 6,6 млн. га, озимий ячмінь - 1,2 млн. га і озиме жито - 340 тис. га. Ще близько 1 млн. га склали посіви озимого ріпаку, зерно якого користується незмінним попитом на зовнішніх ринках. Але вже восени, коли протягом майже трьох місяців на більшій частині України не випало ні краплі опадів, стало зрозуміло, що частина посівів не зійде. Пізніше ситуацію погіршили морози, яких і так слабкі посіви не витримали.
Аграрії, аналітики та уряд вже оцінюють масштаб втрат. На сьогодні Міністерство аграрної політики і продовольства України оцінює загальну площу пересіву озимих культур в 3,5 млн. га, в тому числі 3 млн. га озимих зернових і ще 0,5 млн. га озимого ріпаку. Найбільше постраждали південь і схід України - Крим, Херсонська, Миколаївська, Запорізька, Дніпропетровська і Харківська області, де загибель посівів по деяких культурах досягала 70-100%. Однак Гідрометцентр України допускає збільшення площі пересіву до 4 млн. га в разі "стрімкої" весни і різкого підвищення температур.
Вже зараз аналітики оцінюють збитки сільгоспвиробників від загибелі 3,5 млн. га озимих культур в значну суму на рівні 4 млрд. грн. Крім того, за їхніми підрахунками, пересів цієї площі озимих обійдеться аграріям у 7 млрд. грн. Для часткової компенсації збитків від втрати озимих уряд планує виділити аграріям 300 млн. грн. "Сьогодні на нараді під головуванням першого віце-прем'єр-міністра було прийнято рішення виділити 300 млн. грн. На компенсацію тим регіонам і тим підприємствам, яким потрібно провести роботи з пересівання озимих", - повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк. Компенсація буде виділятися тільки на зернові культури. На думку відомства, не всі аграрії подадуть документи на компенсацію, і сума допомоги може скласти близько 120 грн. на 1 га посівів.
Старший аналітик Dragon Capital Тамара Левченко вважає, що виділена на даному етапі урядом сума коштів на пересівання є мізерною і становить всього 4% від 1 млрд. дол коштів, необхідних за оцінкою експертів для пересіву.
Весна покаже
Загибель значних площ озимих внесла корективи в плани щодо площі посіву ярих культур - аграрії планують наростити посіви, в першу чергу, рентабельних культур - кукурудзи і соняшнику, а також ярої пшениці, ячменю і круп'яних. За прогнозами Мінагропроду, посів ярих зернових культур під урожай 2012 року буде проведено на 9,5 млн. га проти 7,5 млн. га в 2010 році. "В цілому ярий клин складатиме в рамках 9,5 млн. га зернових, і плюс порядку 5,5-6 млн. га озимих. В цілому, 15,5 млн. га у нас займає зерновий клин. Технічних культур порядку 5, 5-6 млн. га. В цілому посівна площа становитиме близько 27 млн. га", - повідомив начальник відділу зернових і технічних культур департаменту землеробства Мінагропроду Леонід Сухомлин. Якщо дивитися по культурах, то за попередніми даними, в поточному році площа посівів під кукурудзою на зерно становитиме близько 5 млн. га (3,6 млн. га в 2010 році), яровий ячмінь буде посіяний на 3-3,2 млн. га (2,7 млн. га), а яра пшениця на 400 тис. га (280 тис. га). Посіви соняшнику прогнозуються на площі 4-4,5 млн. га. Крім того, овес планується посіяти на 400 тис. га (300 тис. га), просо на 200 тис. га (130 тис. га), горох - 350 тис. га (290 тис. га), а сою - 2,4 млн. тонн (2,1 млн. га). Посіви гречки збережуться на колишньому рівні - 300 тис. га та інші зернові складуть близько 200 тис. га.
Проте основним фактором ризику залишається весняна погода. Аграрне міністерство побоюється, що Україна в поточному році може недосіяти заплановані площі під ячменем в разі стрімкого потепління на початку весни. "Нас лякає на сьогоднішній день те, що якщо буде стрімка весна, то ми не зможемо посіяти той обсяг ячменю, який ми прогнозували", - зазначає міністр.
Експерти Гідрометцентру зазначають, що в поточному році через погодні умови початок посівних робіт вже дещо затримується. Як правило, Україна починає весняну посівну в першій декаді березня, а південні регіони часто сіють ярі в так звані "лютневі вікна". В поточному ж році фахівці очікують масового початку сівби на початку квітня, відповідно, терміни, в які польові роботи повинні бути проведені, скорочуються. Гідрометцентр зазначає, що до 10 квітня сівбу основних ярих - пшениці і ячменю - необхідно завершити, оскільки посів цих культур в більш пізній термін не раціональний.
Даєш країні зерна
Така неоднозначна ситуація з посівами ускладнює прогнозування обсягів майбутнього врожаю. Міністерство аграрної політики і продовольства озвучує два прогнози, в залежності від погодних умов: відповідно до оптимістичного урожай зернових в поточному році складе 50 млн. тонн, а песимістичного - 42 млн. тонн.
Президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко вважає, що при таких обсягах пересіву яровими замість загиблих пшениці і ріпаку "ми зможемо зберегти урожай на рівні середнього за останні 5 років".
Аналітики ринку у свою чергу чекають урожай зернових в обсязі 45,5 млн. тонн.
За словами аналітика зернового ринку "УкрАгроКонсалт" Єлизавети Малишко, урожай пшениці складе 13,8 млн. тонн, ячменю - 8,4 млн. тонн і кукурудзи - 20 млн. тонн.
При цьому Мінагропрод на поточному тижні знизив свій прогноз виробництва пшениці до 14 млн. тонн проти раніше прогнозованих 16 млн. тонн. Варто нагадати, що внутрішнє споживання продовольчого зерна в Україні становить 6 млн. тонн на рік. При цьому запаси продовольчого зерна в резерві Аграрного фонду оцінюються на рівні 1,3 млн. тонн.
Таким чином, планованого врожаю і наявних резервів буде досить для того, щоб повністю забезпечити внутрішній ринок.
В цілому запаси зерна в Україні на 1 березня оцінюються в 21 млн. тонн зерна, що на 69% більше проти 1 березня 2011 року, у тому числі 8,1 млн. тонн пшениці, 2,1 млн. тонн ячменю, 9,7 млн. тонн кукурудзи і 0,2 млн. тонн жита. До того ж, перехідні залишки зерна на новий маркетинговий рік можуть бути значними та убезпечити країну від можливого його дефіциту. Зараз Мінагропрод оцінює можливі перехідні залишки зерна до 1 липня 2012 року на рівні більше 10 млн. тонн. "У нас будуть завищені перехідні запаси зерна, оскільки недостатні темпи експорту в третьому кварталі 2011 року позначилися на його загальному обсязі", - зазначає перший заступник міністра агрополітики та продовольства Микола Безуглий. За його оцінками, запаси пшениці на кінець поточного МР (червень-липень 2012 р.) складуть 7-8 млн. тонн, в тому числі продовольчої - не менше 5 млн. тонн.
"Наш поточний прогноз врожаю зерна в Україні на 2012 рік становить 44 млн. т (-22% р/р). Знижений Мінагропродом прогноз урожаю пшениці на 2012 рік також відповідає нашій оцінці в розмірі близько 14 млн. т (-37 % р/р), що трохи вище від прогнозованої річної потреби країни в обсязі 13 млн. т. Проте, прогнозованих перехідних запасів пшениці в розмірі 5,6-6,6 млн. т (на кінець червня 2012 року) повинно вистачити для компенсації очікуваного зниження врожаю зерна навіть за реалізації песимістичного прогнозу (тобто, якщо більше 35% посівів озимої пшениці будуть пересіяні навесні, в порівнянні з поточним прогнозом 21%)", - зазначила старший аналітик Dragon Capital Тамара Левченко.
Експорт сподівається на кукурудзу
Попередні оцінки майбутнього врожаю, достатнього для задоволення потреб внутрішнього ринку, а також не надто активний експорт зерна в попередні місяці (не дивлячись на рекордний обсяг врожаю 56,7 млн. тонн) дозволяють розраховувати, що обмеження на його експорт в поточному маркетинговому сезоні вводитися не будуть. На початку 2011-2012 МР експорт зерна був заблокований дією експортних мит, а потім активному експорту завадили суворі зимові умови і замерзання морських портів. В даний час темпи експорту збільшуються, проте вони обмежені транспортними можливостями з перевезення та перевалки і навряд чи зможуть значно перевищити 2 млн. тонн на місяць.
З початку поточного МР станом на 13 березня Україна поставила на зовнішні ринки 13,9 млн. тонн зернових культур, що на 68,5% більше, в порівнянні з показником на аналогічну дату минулого МР. Зокрема, експорт кукурудзи зріс майже втричі - до 8,24 млн. тонн, пшениці - на 22,5% - до 3,5 млн. тонн (з них 1,95 млн. тонн продовольчої, 1,55 млн. тонн - фуражної). У той же час, експорт ячменю скоротився на 17% - до 2 млн. тонн.
Оцінюючи ситуацію Мінагропрод днями знизив прогноз експорту зернових на поточний сезон до 20-21 млн. тонн проти раніше очікуваних 25,4 млн. тонн. Президент Української зернової асоціації (УЗА) Володимир Клименко вважає, що експорт зерна з України буде трохи вищим - до 22 млн. тонн. Як зазначив В.Клименко, потенційно Україна може відвантажувати на експорт до 3 млн. тонн зерна на місяць. В даний час, за його словами, зовнішні поставки стримують проблеми, пов'язані з видачею дозвільних документів та оборотністю вагонів-зерновозів. Раніше УЗА припускала, що експорт зерна за підсумками поточного МР не перевищить 21 млн. тонн, якщо держава не вирішить питання дефіциту вагонів-зерновозів і проблему з оформленням документів дозвільного характеру.
"Переглянутий урядовий прогноз експорту зерна відповідає нашій оцінці на рівні 20,5 млн. т (+61% р/р). Україна експортувала 13,1 млн. т зерна в липні 2011 року-лютому 2012 року (+61% р/р, проте на 22% менше, в порівнянні з аналогічним періодом 2008/09 рр. - в даному маркетинговому році Україна також зібрала великий урожай зернових у розмірі 53 млн. т). Наш прогноз експорту зерна (20,5 млн. т) передбачає перехідні запаси в розмірі близько 9 млн. т на кінець червня 2012 року, що говорить про низьку ймовірність введення обмежень на експорт", - вважає Т.Левченко.
Про те, що уряд в 2012 році не буде вводити квоти на експорт зерна, вже заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров. Він повідомив, що на сьогодні в Україні залишається досить продовольчого запасу до 2013 року.
За словами М.Азарова, в 2012 році країна може зібрати середній урожай зернових, незважаючи на проблемні питання, пов'язані з погодними умовами. "Навіть якщо ми взагалі нічого не зберемо в 2012 році, а ми зберемо нормальний середній урожай, ми спокійно проживемо до врожаю 2013 року", - запевнив прем'єр-міністр.
Враховуючи, що загиблі озимі більшою мірою будуть пересівати кукурудзою і її валовий збір прогнозується на високому рівні - близько 20 млн. тонн, а деякі аналітики дають навіть 25 млн. тонн, то очевидно, що вона і буде формувати основний зерновий експортний потенціал в 2012-2013 МР. Беручи до уваги, що для внутрішнього споживання необхідно близько 9 млн. тонн кукурудзи, решту зерна можна буде поставити на зовнішні ринки. І навряд чи уряд буде обмежувати експорт цієї культури, оскільки залишки врожаю 2011 року ще досить великі і, найімовірніше, будуть експортуватися ще на початку нового МР. До того ж попит на цю культуру на зовнішньому ринку буде досить високим.
"Кукурудза в світі затребувана. Зростає попит на кукурудзу на внутрішньому ринку за рахунок тваринництва, в першу чергу. Щодо її експорту, за наявності великих обсягів і відсутності обмежень можна укладати довгі контракти", - зазначила начальник аналітичного відділу консалтингової компанії ААА Марія Колесник.
При цьому експерт додала, що інформація про збільшення виробництва кукурудзи в Україні може до середини літа незначно знизити світові, а відповідно, і внутрішні ціни на цю культуру. За її словами, на внутрішньому ринку ціна може знизитися на 100-200 грн. на тонні - з нинішніх 1920-1950 грн. (CPT порт) - до 1800 грн./т. Світові ціни (FOB - порти мексиканської затоки) можуть знизити на 10-15 дол на тонні з 280-290 дол/т. При цьому вона додала, що зараз відбувається зростання імпорту кукурудзи і фуражної пшениці в Південну Корею, де йде відновлення поголів'я свиней і великої рогатої худоби, що може підігріти світові ціни.
На думку М.Колесник, експорт ячменю з України буде дуже млявим і незначним, а експорт пшениці, швидше за все, не буде здійснюватися взагалі. Однак відсутність експорту пшениці з України навряд чи вплине на світові ціни на неї, оскільки в світі очікується зростання виробництва цієї культури. Згідно з останніми прогнозами ФАО, світове виробництво пшениці в поточному році досягне другої найвищої позначки за всю наявну історію виробництва і складе 690 млн. тонн. При цьому на українському ринку ціна пшениці може зрости, однак не варто забувати про політичну складову цього питання і про те, що напередодні виборної кампанії уряд навряд чи дозволить цінам безконтрольно зростати.
Тепер виконання усіх прогнозів і планів залежатиме від ефективності роботи сільгоспвиробників, яким потрібно в стислі терміни виконати великий обсяг польових робіт.
Лілія Коваль
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас