ПДВ-фактор української економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПДВ-фактор української економіки

Казна та Політика
1399
Через рік після запуску в Україні механізму автоматичного відшкодування ПДВ ситуація з поверненням його сум підприємствам дещо покращилася. Більше того, якщо вірити офіційній статистиці, в українській сфері адміністрування податку на додану вартість спостерігається помітний прогрес: як у плані нарощення обсягів поточного бюджетного відшкодування, так і в частині скорочення державної заборгованості з цього податку. Експерти, втім, не поспішають висловлювати беззаперечний оптимізм. У податкових взаємовідносинах влади і бізнесу все ще залишається чимало проблемних моментів. І вітчизняна практика відшкодування ПДВ досі займає серед них одне з топових місць.
У перші місяці поточного року вищі держчиновники не раз підкреслювали - за 2011 в Україні відшкодовано ПДВ на дуже пристойну суму. А саме: на 42,8 млрд грн., або майже в 2 рази більше, ніж в 2010 р. За той же період рівень заборгованості з повернення ПДВ, як заявив нещодавно голова Державної податкової служби країни Олександр Клименко, скоротився з 11,1 до 4,6 млрд грн. При цьому в автоматичному режимі (почав діяти з березня 2011 р.) минулого року було відшкодовано податку на 20 млрд грн. А в січні 2012 р. механізм автоповернення змогли реалізувати 81% підприємств-експортерів, що було названо у відповідному прес-релізі податківців "найвищим показником відшкодування ПДВ" в цьому режимі.
Показники поточного повернення коштів з бюджету з цього податку для українських реалій також виглядають досить високими. Як повідомила минулого тижня в.о. начальника департаменту оподаткування юросіб ДПС України Людмила Воронцова, за січень-лютий 2012 р. платникам повернули ПДВ на 7,3 млрд грн. З них 4,2 млрд грн. було перераховано в автоматичному режимі відшкодування (всього за два місяці за такою процедурою гроші отримали 290 платників). Взагалі ж, минулої зими рівень автоповернення податку на додану вартість не падав нижче 2 млрд грн. щомісяця. Для порівняння: в перші місяці після запуску механізму ПДВ-автоматики в Україні відповідний обсяг бюджетного відшкодування становив 450-600 млн грн. для 24-33 компаній-одержувачів.
Зазначені цифри вражають. І фіскальному відомству тут є що записати собі в досягнення, якщо не особливо чіплятися до розбіжних показників щодо того ж повернення ПДВ в автоматичному режимі. (За розрахунками Держказначейства України, приміром, минулого року з бюджету було виплачено по цій статті 15,8 млрд грн., що в загальному обсязі відшкодування сум цього податку склало близько 37%). Адже в будь-якому випадку нинішня ситуація в цій сфері виглядає значно краще, ніж два роки тому. Тоді рівень держборгу з відшкодування ПДВ підприємствам, за різними оцінками, становив від 20 до 30 млрд грн.
Визнаючи ці факти, експерти, проте, вказують: за абсолютними цифрами "відшкодувальних досягнень" податківців, як і раніше, бачаться непрості моменти практики повернення ПДВ по-українськи, що немало ускладнюють роботу бізнесу в нашій країні. "Ми бачимо, як несвоєчасне повернення ПДВ болюче позначається і на бізнесменах, і на інвестиційному кліматі в Україні, в умовах, коли реальний сектор економіки нашої країни, по суті, ізольований від доступу до кредитних ресурсів. І несвоєчасне повернення ПДВ - це, по суті, кредитування платником податків держави. Це впливає на присутність наших виробників на зарубіжних ринках, знижуючи нашу конкурентоспроможність", - констатував президент УСПП Анатолій Кінах під час круглого столу з питань адміністрування ПДВ в Україні, організованого на початку березня представниками МЦПД.
За його словами, стверджувати, що сьогодні в країні повноцінно працює механізм автоматичного повернення ПДВ, ще передчасно. За автоматичною процедурою суми відшкодування цього податку отримують близько 300 великих підприємств, в той час як "тисячі малих і середніх підприємств страждають від неповернення ПДВ". Для них з легалізацією в Податковому кодексі механізму ПДВ-автоматики практично нічого не змінилося.
Варто зазначити, що в останні місяці в податковій службі все ж почали приділяти увагу проблемі неповернення податку на додану вартість невеликим суб'єктам госпдіяльності. В ДПС кажуть, що за підсумками січня поточного року 390 компаніям малого і середнього бізнесу відшкодовано понад 125 млн грн. Керівництво податкової служби зараз керується тим принципом, що платникам повинні бути виплачені всі борги з відшкодування ПДВ на суми до 1 млн грн, незалежно від року їх формування.
В цілому ж Кінах вважає, що сьогодні необхідно переглядати правила автоматичного повернення ПДВ, викладені в ст.200 Податкового кодексу. Серед неприйнятних вимог до платника податків, який бажає отримувати відшкодування в цьому режимі, він назвав 40% частку експортних операцій у господарській діяльності. Крім того, він знову вказав на таку абсурдну, з точки зору багатьох експертів, вимогу - виплату середнього заробітку по підприємству на рівні не менше 2,5-кратного розміру законодавчо встановленої мінімальної зарплати протягом кожного з чотирьох кварталів, що передували заявці.
Голова Українського союзу промисловців і підприємців упевнений, стосовно адміністрування податку зарплатний критерій до підприємства-претендента не має техніко-економічного обґрунтування. А його застосування, за статистикою, до речі, самої ДПС, є сьогодні однією з головних причин для відмови підприємствам в автоповерненні. Представник податкової служби Воронцова озвучила таку інформацію: "Щодо 665 платників - це єдиний критерій, через недотримання якого платники не отримали право на автоматичне бюджетне відшкодування податку". Невідповідність вимогу до середньої зарплати сформувала майже 50% скорочення в переліку претендентів на повернення ПДВ в авторежимі.
Провідний економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін під час своєї презентації назвав кілька серйозних мінусів для бізнесу від несвоєчасного відшкодування ПДВ. На його переконання, в нашій країні цей платіж перетворюється з податку на споживання в податок на виробництво, що призводить до зниження конкурентоспроможності українських компаній.
"Підприємства змушені піднімати ціни на свою продукцію і відкладати модернізацію. Деяким компаніям бракує коштів навіть для ведення поточної діяльності - виплати зарплат, закупівлі сировини. (Останнє недавно було актуальним для підприємств метизної галузі країни, держзаборгованість з відшкодування ПДВ перед якими до початку 2012 року досягла рівня, порівнянного з вартістю місячного обсягу сировини - прим. автора)", - зазначив економіст. І додав, що невідшкодування ПДВ заважає залученню коштів в економіку. Інвесторів відлякує те, що держава не дотримується власних законів.
Схожої позиції дотримуються і в Європейській бізнес-асоціації, директор якої Анна Дерев'янко підкреслила, що несвоєчасне відшкодування цього податку входить сьогодні до переліку 7 найбільш суттєвих крос-секторальних проблем української економіки. Вона визнає, що в країні досягнуто певного прогресу з поверненням ПДВ після прийняття Податкового кодексу. Але в той же час спостерігається необґрунтоване зростання авансових платежів з податку на прибуток - коли компанії сплачують його наперед за настійними пропозиціями податківців. (Про цю проблему неодноразово заявляли на одному з найбільших меткомбінатів країни, ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг", сума переплати податку на прибуток у якого на 1 січня 2012 р. становила близько 2 млрд грн. - прим. автора).
Серед рішень, здатних помітно поліпшити ситуацію з поверненням ПДВ, вона бачить розширення методу горизонтального моніторингу платників, нещодавно взятого в роботу податківцями. Даний інструмент передбачає, що податкові органи за домовленістю з підприємством в онлайн-режимі вказують на ризики операцій з тими чи іншими контрагентами. Це дозволяє платнику уникнути помилок у податковому обліку і може призвести до скорочення перевірок його діяльності.
Крім того, Дерев'янко переконана в необхідності скасування солідарної або консолідованої відповідальності платників ПДВ, коли через неправомірні дії одного контрагента в господарсько-договірному ланцюжку можуть постраждати всі її учасники. В якості інших заходів, здатних поліпшити ситуацію з бюджетним відшкодуванням податку, називалося можливе введення податкових векселів для розрахунків платників на митниці. Згадувалися і спеціальні ОВДП для погашення державної заборгованості з ПДВ. (Такими облігаціями на загальну номінальну суму в 16,4 млрд грн. уряд вже розраховувався з ПДВ-боргами в 2010 році. Продавши їх на вторинному ринку, хоч і з дисконтом понад 10%, підприємства змогли в оперативному режимі отримати живі гроші.)
Але ці рішення зустріли підтримку не у всіх учасників дискусії. Сергій Терьохін, перший заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, банківської, податкової та митної діяльності, прокоментував їх так: "Будь-які спроби замінити виплати з бюджету якимись ПДВ-облігаціями, векселями, сурогатами - за своєю економічною суттю є узаконеним хабарем". На його думку, ефективне функціонування системи податкового адміністрування в нашій країні нереальне через високий рівень корупції. Виходом з подібної ситуації, вважає він, може стати запровадження реверсного ПДВ, який сплачує не продавець товару, а його покупець. При цьому необхідність в бюджетному відшкодуванні зникає як така.
Але при всіх своїх передбачуваних плюсах реверсний ПДВ - все ж більше з теорії розвитку податкового адміністрування. Як зауважила Алла Соколовська, професор Академії фінансового управління при Мінфіні, в тій же Західній Європі, якщо і вводять такий податок, то в експериментальному порядку і в межах окремих галузей. У масштабах всієї економіки на реверсний податок не перейшла поки жодна країна.
Втім, і повернення ПДВ в тому самому автоматичному режимі - це теж юридичний нонсенс, відзначали багато експертів. Адже даний порядок порушує принцип рівності для платників податків, які законом поділяються на дві категорії одержувачів бюджетного відшкодування: привілейовану і звичайну. Хоча в українських умовах саме автоповернення змогло дещо пом'якшити багаторічну ПДВ-проблему нашої економіки...
Податківці стверджують, що минулого року за автоматичною процедурою було виплачено 57% сум ПДВ, а в останні місяці - до 80%. В оцінках УСПП ці показники скромніші: 37% - для 2011, 57 - для січня і 78% - по лютому 2012 р. Але в наших обставинах різниця в показниках не настільки важлива. Головне, щоб "відсоток відшкодування" зростав від місяця до місяця - і у вигляді виплат компаніям, а не у формі прес-заяв з боку держвідомств та їх керівників. При дійсному прагненні чиновників до своєчасного повернення ПДВ, на рівень його автоповернення в 95% - що не так давно обіцяли вищі державні мужі - цілком можна буде вийти вже до завершення 2012 року. В цьому випадку автоматичний режим бюджетного відшкодування податку на додану вартість в Україні фактично стане звичайним.
Сергій Кукін
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас