Янукович підписав закон про посилення контролю за ГМО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович підписав закон про посилення контролю за ГМО

197
Президент України Віктор Янукович підписав закон "Про внесення змін до закону України "Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів (ГМО)".
Закон встановлює, що суб'єкти господарювання, які вперше вводять в обіг продукцію, що містить ГМО або отриману з їх використанням, складають у довільній формі письмову декларацію, в якій в обов'язковому порядку зазначаються дані про суб'єкта господарювання, інформацію про те, що така продукція містить ГМО або отримана з їх використанням. Також наводиться номер такої продукції в державному реєстрі ГМО, повідомляє Інтерфакс-Україна.
Відповідно до закону, суб'єкти господарювання під час проведення всіх операцій з передачі продукції, що містить ГМО або отриманої з їх використанням, забезпечують надання суб'єктам господарювання, яким вони передають таку продукцію, копії декларації, зазначеної в законі.
Суб'єкти господарювання зобов'язані протягом п'яти років з дня передачі продукції, що містить ГМО, зберігати декларацію, зазначену в цьому законі, або її копію, а також документацію, яка дає можливість ідентифікувати суб'єкта господарювання, що передав відповідну продукцію, і суб'єкта господарювання, якому була передана така продукція.
Закон встановлює, що з метою здійснення державного контролю за обігом ГМО та продукції, отриманої з використанням ГМО, центральні органи виконавчої влади створюють за відповідними напрямами мережу випробувальних лабораторій з визначення вмісту ГМО в продукції. Положення про мережу випробувальних лабораторій з визначення ГМО затверджує Кабінет міністрів.
Крім того, закон встановлює, що науково-методологічна координація діяльності випробувальних лабораторій з визначення вмісту ГМО в продукції здійснюється науково-методичним центром з питань випробування ГМО.
Закон набирає чинності на наступний день після його опублікування.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас