Нацбанк Казахстану з листопада 2011 року купив близько 20 т золота на внутрішньому ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк Казахстану з листопада 2011 року купив близько 20 т золота на внутрішньому ринку

Банківські метали
314
Національний банк Казахстану з листопада 2011 року почав користуватися правом переважної купівлі золота у вітчизняних виробників і за цей період вже придбав порядку 20 т золота, повідомив глава Нацбанку Григорій Марченко.
У серпні 2011 року Нацбанк повідомив, що для поповнення золотовалютних резервів та підвищення прозорості на ринку дорогоцінних металів має намір в повному обсязі здійснювати реалізацію пріоритетного права держави на придбання афінованого золота в злитках, яке вироблене на території країни.
"Хоча повністю механізм вступив в дію з 1 січня, ми почали купувати в листопаді минулого року і купили вже близько 20 т золота", - сказав він в четвер під час онлайн-конференції на порталі profinance.kz.
За словами Марченка, Нацбанк підтверджує свої плани щодо повного викупу всього виробленого в Казахстані золота в 2012 і 2013 роках.
"Якщо все буде відповідно до очікувань і планів наших виробників, (...) то за (2012) календарний рік вони повинні виробити близько 25 т золота, і, відповідно, ми все купимо", - зазначив він.
Марченко підкреслив, що важко прогнозувати, як зміниться частка золота в структурі золотовалютних активів Нацбанку, оскільки це буде залежати і від темпів зміни валютної складової. Разом з тим він вважає, що різкої зміни частки не відбудеться.
"Навіть якщо ми повністю купимо за два роки близько 50 тонн золота, то у нас відбудеться збільшення портфеля золота відсотків на 70%, тобто не буде навіть подвоєння", - підкреслив він.
Станом на 1 березня валові золотовалютні резерви (ЗВР) Національного банку Казахстану становили 35,352 млрд доларів, у тому числі валютні запаси в розмірі 30,072 млрд, активи в золоті - 5,281 млрд, передає РИА Новости.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас