Держборг Італії встановив новий рекорд, переваливши за 120% ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держборг Італії встановив новий рекорд, переваливши за 120% ВВП

Казна та Політика
248
Обсяг державного боргу Італії виріс у січні поточного року на 37,9 млрд євро, в порівнянні з рівнем грудня минулого року, і досяг рекордних 1,936 трлн євро, повідомило агентство Bloomberg з посиланням на дані Банку Італії.
За даними італійського державного статистичного інституту Istat, за підсумками 2011 року держборг Італії склав 120,1% ВВП, або 1,898 трлн євро. ВВП Італії, за даними Istat, в 2011 році склав 1,58 трлн євро.
У 2010 році, за італійськими даними, обсяг держборгу становив 118,7% ВВП.
Дефіцит бюджету центрального уряду республіки в січні склав 4 млрд євро, що на 60% більше від аналогічного періоду минулого року.
У повідомленні італійського Центробанку зазначається, що зростання показників пов'язане з тим, що країна була змушена виплатити свою частку фінансової допомоги Греції, Ірландії та Португалії. Крім того, 32,6 млрд євро уряд розмістив на депозити в центральному банку, який потім зазвичай розміщує їх у внески в комерційних банках на аукціонній основі для збільшення ліквідності. Такий крок є звичайною практикою для цієї пори року, відзначається в повідомленні Банку Італії.
За підсумками минулого року дефіцит бюджету становив 3,9% ВВП.
Нагадаємо, що уряд Італії в середу розмістив середньострокові держоблігації з терміном погашення три і сім років на суму 6 млрд євро.
Учасники ринку продовжують з цікавістю спостерігати за результатами розміщення держоблігацій Італії. Восени минулого року виникли побоювання, що країна може стати наступним кандидатом в "європейські боржники" і звернутися за допомогою до міжнародних кредиторів в особі ЄС та МВФ, втративши здатність обслуговувати свій масштабний держборг за рахунок власних коштів.
Однак у перші місяці 2012 року побоювання за економіку Італії стали вщухати на тлі обіцянок влади країни скоротити держборг в поточному році і вдалих розміщень боргових паперів італійського уряду.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас