Ъ: Кабмін вийшов на фондовий ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Кабмін вийшов на фондовий ринок

Фондовий ринок
395
Фондовий ринок несподівано заручився підтримкою прем'єр-міністра Миколи Азарова в спробі добитися від регулятора фондового ринку створення в Україні подвійного лістингу цінних паперів нерезидентів. Експерти вважають, що виконання доручення глави уряду дозволить зберегти український фондовий ринок, але останнє слово за Нацбанком.
До вирішення проблеми впровадження в Україні подвійного лістингу іноземних цінних паперів вчора підключився прем'єр-міністр Микола Азаров. "Нам потрібно лібералізувати правила лістингу холдингів, зареєстрованих за кордоном, а також затвердити правила оферти в договорах купівлі-продажу акцій", - заявив він, відкриваючи засідання уряду. В існуванні цієї проблеми прем'єр звинуватив регулятора. "За два роки я не побачив жодної ініціативи з боку Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Прошу Валерія Хорошковського (перший віце-прем'єр. - Ред.) принципово проаналізувати роботу цієї структури і запропонувати системні рішення щодо розвитку фондового ринку", - зажадав він.
Локальні гравці вже більше року просять дозволити їм торгувати акціями, що пройшли лістинг на закордонних майданчиках. У 2010 році депутат Юрій Полунєєв в законі "Про цінні папери та фондовий ринок" запропонував дозволити випуск депозитарних розписок. Пізніше, на засіданні стратегічної групи при Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), було вирішено вивчити питання подвійного лістингу компаній з основними активами в Україні, які провели розміщення на іноземних біржах. Для цього в червні 2011 року НКЦПФР в положенні про функціонування фондових бірж дозволила включати в лістинг акції та облігації нерезидентів.
Відсутність схвалення Нацбанку викликала зрив реалізації проекту. Оскільки цінні папери нерезидентів номіновані в іноземній валюті, їх купівля резидентами можлива лише при наявності індивідуальної валютної ліцензії НБУ під кожну операцію. "Не можна було знайти порозуміння з НБУ. Вони не відмовляли, просто не хотіли цим займатися", - сказав керуючий директор ІК Dragon Capital Дмитро Тарабакін. НБУ навіть зажадав виключити з Програми розвитку фондового ринку на 2012-2014 роки згадку про "складності доступу українських інвесторів до інструментів іноземних емітентів", що мають активи в Україні. "На даному етапі розвитку фондового ринку такі заходи є передчасними, оскільки треба створювати умови для акумулювання внутрішнього інвестиційного ресурсу всередині країни", - аргументували в НБУ.
Микола Азаров вирішив втрутитися в ситуацію після того, як 13 березня члени "Європейської бізнес асоціації" повідомили йому, що при "існуючому юридичному полі жоден великий бізнесмен не буде створювати корпорацію в Україні". "Бізнес корпорується за європейським правом. Це означає, що весь юридично оформлений бізнес буде створюватися за межами країни. А повернути його можна тільки через допуск іноземних цінних паперів на місцеві фондові біржі", - розповів Дмитро Тарабакін.
Голова НКЦПФР Дмитро Тевелєв сказав "Комерсант", що не буде коментувати доручення прем'єра, відзначивши, що, якщо ми чогось не бачимо, це ще не означає, що цього немає. Учасники ринку вважають, що тепер впровадження подвійного лістингу зрушиться з мертвої точки. "Ця тема порушувалася з 1990-х, але зараз ми спостерігаємо еволюцію. Ще не було такого, щоб цього хотіли всі - торговці, клієнти, держава. Думаю, зараз справа зрушиться з місця", - сказав голова ради асоціації "Українські фондові торговці" Сергій Антонов. Розраховує на швидке розв'язання даної ситуації й генеральний директор ІК "Трійка Діалог Україна" Артемій Єршов: "Це один з напрямків, де можна спрацювати швидко і показати результат".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас