Газ закільцюють — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газ закільцюють

Енергетика
692
В уряді Миколи Азарова не перестають висловлювати надію на компроміс з "Газпромом" про зниження вартості дорогого російського газу. Але при цьому шукають варіанти економії на його закупівлі, якщо переговори, що безуспішно тривають вже третій рік, не приведуть до бажаного результату. В такому разі, як заявив прем'єр в інтерв'ю німецькій газеті Die Welt, Україна може купувати російський газ у німецької компанії RWE. За словами Миколи Азарова, НАК "Нафтогаз України" планує викуповувати російський газ у RWE так званим методом реверсного потоку, "що буде дешевше, ніж безпосередньо з Росії".
Подібна ідея перспективна і вигідна для України. "Реверс потрібен через те, що транзитним газом володіє "Газпром", і "Нафтогаз" не може відбирати його на території України", - пояснив Михайло Корчемкін, президент консалтингової компанії East European Gas Analysis. При цьому, як звернув увагу експерт, власник частини газу змінюється на терміналі Велке Капушани (Словаччина), в декількох сотнях метрів на захід від українського кордону.
"Переробка на реверс коштує копійки. "Нафтогазу" потрібно побудувати короткий (кількасот метрів) газопровід від Велке Капушани і врізати його в експортний газопровід на території України. Необхідний обсяг газу буде ходити по колу з України до Словаччини і назад, а "Нафтогаз" буде брати цей обсяг прямо на російсько-українському кордоні ", - сказав "i" Михайло Корчемкін.
Таким чином, підсумував він, "Нафтогаз" ще й заощадить на витратах на транспорт газу через територію України. А якщо Україна буде купувати у RWE заявлені 3 млн. куб. м газу в добу, то "Газпром", за розрахунками Михайла Корчемкіна, втратить близько $0,5 млрд. річної виручки.
Крім ідеї реверсних поставок російського газу з Європи український Кабмін також планує для скорочення закупівель у "Газпрому" розвивати вітчизняну видобуток блакитного палива.
Вчора голова Міненерговугілля Юрій Бойко повідомив, що цей напрямок "залишається пріоритетним з диверсифікації джерел поставок енергетичної сировини". За його словами, з урахуванням тенденції, що "існує вже протягом двох місяців 2012 р., ми виконаємо зобов'язання зі збільшення власного видобутку в цьому році на 1 млрд. куб. м".
Але в перспективі для нарощення видобутку газу на українських родовищах знадобляться значні інвестиції. В американській консалтинговій компанії IHS CERA не відкидають, що в 2015 р. видобуток газу в Україні почне зростати завдяки великим капіталовкладенням, в тому числі з боку іноземних інвесторів, а також використанню сучасних технологій. Це призведе до збільшення видобутку газу приблизно на 14 млрд. куб. м на рік в 2025 р. і на 26 млрд. куб. м в 2035 р.
"Високий рівень інвестицій повинен поступово трансформувати традиційні газові ресурси, які зараз вважаються умовними або перспективними, в доведені родовища", - йдеться в дослідженні IHS CERA, проведеному на замовлення Міненерговугілля України.
Його автори також звертають увагу, що озвучений ними сценарій вимагає збільшення інвестицій у розвідку та видобуток газу від сьогоднішнього рівня в $1 млрд. на рік до $10 млрд. на рік. А це вимагає значного поліпшення державної політики щодо інвестицій. Поки ж, за даними Ernst & Young, західні інвестори відносять Україну до країн із значними політичними та фінансовими ризиками.
У 2011 р. Україна видобула 20,1 млрд. куб. м газу, що на 0,4% більше, ніж у 2010 р. При цьому основні обсяги палива країна закуповує в Росії (у 2011 р. - 40 млрд. куб. м). У 2012 р. середньорічна ціна російського газу для України становитиме $415,77 за 1 тис. куб.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас