Європейці викидають на смітник тонни продуктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейці викидають на смітник тонни продуктів

243
Щорічно німці викидають на смітник 6,7 млн. тонн продуктів.
"Супермаркет знову вабить спеціальними пропозиціями, що змушують шлунковий сік виділятися активніше: це і фрукти, і свіжий хліб, і сир за зниженою ціною. Тут заморожена готова страва, там знижки на консерви - до кінця тижня можна забути про приготування. Не забути кинути в візок і екзотичний салатний мікс - і приготувати щось смачне з останнього випуску кулінарного шоу. Останні метри до каси проходять повз полиці з солодощами - забавні фігурки з коміксів не залишають байдужими ні дорослих, ні дітей. Холодильник забитий на тиждень вперед", - відзначається в матеріалі Die Welt, який цитує InoPressa.
Але тут все йде не за планом: несподіване запрошення з вечерею, незапланований похід в кіно. А до кінця тижня пропадає і настрій приготувати страву за новим рецептом. І ось, пише видання, сир покрився пліснявою, підгнили фрукти, а хліб уже не здається таким свіжим і апетитним. До того ж з'ясувалося, що консерви були зроблені в минулому році - все летить в смітник.
Відповідно до досліджень, проведених фахівцями Університету Штутгарта, за рік німці викидають до 6,7 млн тонн продуктів - на кожного жителя країни припадає близько 81,6 кг. Це не рахуючи відходів харчової промисловості, а також ресторанів і кафе. У підсумку набігає близько 11 млн. тонн, - йдеться в статті. Про неймовірне і неприйнятне марнотратство говорить у зв'язку з цим міністр споживання Німеччини Ільзе Айгнер. За словами міністра, громадяни зобов'язані раціональніше підходити до вибору продуктів - як з точки зору економічної і екологічної, так і з моральної.
За оцінками експертів, у світі від голоду страждають близько 900 млн людей, близько 80 млн. європейців живуть за межею бідності, 18 млн. з них отримують продовольчу допомогу.
Що стосується конкретних дій, то, на думку Айгнер, спільно з представниками мереж роздрібної торгівлі слід роз'яснювати громадянам, що після закінчення терміну придатності деякі продукти ще придатні до вживання. Крім того, слід скорочувати час і відстань доставки продуктів, щоб уникнути їх псування під час транспортування.
Ще однією проблемою Айгнер вважає те, що нерідко самі виробники та магазини стимулюють споживачів купувати більше, ніж їм потрібно насправді. Це і більша упаковка, яка коштує дешевше, проте у результаті все одно половина продукту опиняється в сміттєвому відрі. Єврокомісія заявила про те, що до 2020 року кількість викинутих на смітник продуктів повинна скоротитися вдвічі.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас