Японія купила борги Китаю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія купила борги Китаю

Казна та Політика
734
"Масштаби придбаних облігацій відповідають завданням щодо зміцнення економічних відносин між Японією і Китаєм та розвитку інформаційного обміну між відповідними інститутами наших країн. Час придбання буде визначено, виходячи з ситуації на ринку", - заявив вчора міністр фінансів Японії Дхюн Адзумі. За його словами, угода, на завершення якої потрібно декілька місяців, дозволить двом найбільшим економікам Азії і традиційним суперникам стати ближчими один до одного. Між двома країнами є розбіжності з цілої низки історичних і територіальних питань.
Для придбання Японією цінних паперів знадобився спеціальний дозвіл Пекіна, оскільки Китай не дозволяє інвесторам вільно купувати свої державні облігації. Аналітики однозначно розцінюють операцію як крок Пекіна у бік відкриття фінансового ринку Китаю.
За словами економістів, купівля Японією держоблігацій Китаю має символічне значення. Пекін показав ринку прагнення стимулювати міжнародне використання юаня, а Токіо продемонструвало готовність підтримувати економічне зростання Китаю.
Курс на інтернаціоналізацію юаня Китай взяв в 2009 р. Пекін уклав угоди з Малайзією, Білоруссю, Аргентиною та іншими країнами для використання юанів у міждержавній торгівлі та інших транзакціях. Зусилля влади призвели до вражаючого результату: в 2011 р. більше 9% торгового обороту Китаю було оплачено в юанях, у порівнянні з 0,7% в 2010 р.
Японська економіка все більше залежить від економічного зростання і споживчого попиту в Китаї. Китай є найбільшим торговельним партнером Японії, проте близько 60% угод оплачується в доларах. Дві країни є найбільшими власниками іноземних валютних резервів - $3,2 трлн. у Китаю і $1,3 трлн. у Японії. Економічні проблеми і збільшення державного боргу США змушують азіатських гігантів замислюватися про переведення доларових накопичень в інші валюти.
"Японія вибрала гарний час для інвестування в юані, оскільки ієна зараз переоцінена. Фінансова влада Японії оптимістично оцінює перспективи інтернаціоналізації китайської валюти. Вона вірить, що залученість ієни в цей процес створить взаємовигідну ситуацію", - говорить економіст токійського Інституту Азіатського банку розвитку Сінг Юкінг.
"Токіо буде скуповувати китайські облігації дрібними партіями. Японії потрібно мінімізувати вплив на ринок китайських боргових паперів, оскільки його розміри невеликі, в порівнянні з величезним доларовим ринком. Відбувається важлива економічна кооперація та диверсифікація резервів. Складно робити прогнози, але, можливо, Японія в майбутньому буде нарощувати обсяги скуповування юанів", - відзначає головний валютний стратег токійського відділення банку JPMorgan Джунія Танасе.
Незважаючи на зміцнення економічних зв'язків, відносини між Китаєм і Японією навряд чи можна назвати дружніми через історичні конфлікти. Два тижні тому китайська преса вибухнула шквалом критики після того, як мер японського міста Нагойя заявив, що сумнівається в нанкинській різанині. За версією китайського уряду, в 1937 р. солдати Імператорської армії Японії вторглися в тодішню китайську столицю, по-звірячому вбивши 300 тис. людей. Японські націоналісти відмовляються визнати факт подібної жорстокості.
У статті, присвяченій річниці японської трагедії, викликаної землетрусом і цунамі 11 березня 2011 р., пов'язана з правлячою в Китаї Компартією газета Global Times опублікувала редакційний заклик до населення не обурюватися зміцненню економічних зв'язків з Токіо. Китайці, на думку видання, "не повинні реагувати дуже емоційно" на зближення з історичним ворогом, що окупував їх територію понад 50 років тому, оскільки Пекін переміг Токіо економічно - в 2010 р. Китай випередив Японію за обсягом ВВП, ставши другою після США найбільшою економікою світу. "Хоча Японія випереджає нас в деяких областях, цей відрив більше не знаходиться поза досяжністю. Сьогодні Китай має достатньо впевненості, щоб розглядати Японію об'єктивно", - повідомляє Global Times.
За оцінками Світового банку, в 2010 р. ВВП Китаю склав $5,8 трлн., в 2,5 рази менше, ніж $14,5 трлн. у США. Якщо Пекіну вдасться втримати нинішні 8-відсоткові темпи економічні зростання, китайська економіка відбере лідерство в американської до 2030 р. Щоб юань став міжнародною резервною валютою, Пекіну потрібно зробити його повністю конвертованим. Як писали "ЭИ", китайський центробанк готується ввести трикрокову реформу, яка допоможе відпустити курс національної валюти у вільне плавання в десятирічний термін.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас