Комісія виявила особистий інтерес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Комісія виявила особистий інтерес

Кримінал
1865
Оголошення остаточних результатів роботи парламентської комісії з "розслідування обставин підписання газових угод між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" щодо наявності ознак державної зради..." у Верховній Раді заплановано на 16 березня. Вчора голова ТСК, народний депутат Інна Богословська (Партія регіонів) заявила, що Служба безпеки України надала їй "головний документ, що підтверджує факт особистої зацікавленості Юлії Тимошенко у підписанні невигідних для України газових контрактів". На підтвердження своїх слів вона продемонструвала виписку з постанови головної військової прокуратури Росії про припинення кримінальної справи стосовно Тимошенко за нереабілітуючими обставинами.
Копія цього документа, обсягом в 22 сторінки, виявилася в розпорядженні Комерсант-Україна. У ньому описуються деякі обставини кримінальної справи, порушеної у 2001 році головною військовою прокуратурою Росії щодо колишнього глави корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ) Юлії Тимошенко за ч. 3 ст. 33 і ч. 2 ст. 291 Кримінального кодексу РФ ("організація дачі хабара посадовій особі, іноземній посадовій особі чи посадовій особі міжнародної організації особисто або через посередника").
Кримінальну справу, сказано у виписці з постанови, було порушено на підставі заяви колишнього керівника московського департаменту ЄЕСУ Владислава Литвинова. У своїй заяві на ім'я головного військового прокурора РФ Литвинов відзначив, що вказівку про передачу грошей посадовим особам Міноборони РФ він отримав особисто від Юлії Тимошенко. "З січня 1996 по вересень 1997 року, за рішенням президента ЄЕСУ Юлії Тимошенко, отримав від неї гроші в сумі $15 тис. для заохочення деяких військовослужбовців у зв'язку з завершенням поставки продукції за контрактом...", - цитується в документі Владислав Литвинов. Він докладно розповів, кому з посадових осіб міноборони РФ передавав гроші. "Гроші в сумі $5 тис. передані особисто Волкову Г.А. і Ізгагіну А.Н; Містюкову Н.Н. передана сума в $3 тис.", - показав Литвинов.
У документах, що є в розпорядженні ТСК, також містяться свідчення посадових осіб центрального банку Кіпру, які підтверджують, що "дійсними акціонерами компанії Somolly Enterprisers Ltd, що виступала посередником між ЄЕСУ і Міноборони РФ, були Юлія Тимошенко та інші". Відповідно до виписки з постанови головної військової прокуратури Росії, кримінальну справу стосовно Юлії Тимошенко було закрито в 2005 році у зв'язку із закінченням часу давності кримінального переслідування.
"ТСК зуміла довести, що при підписанні угод вона (Юлія Тимошенко) діяла незаконно і мала особистий інтерес. Але остаточне рішення будуть приймати правоохоронні органи. З політичної точки зору Тимошенко здала інтереси країни", - підсумувала Богословська. "Однак Тимошенко вже засуджена (на 7 років) за підписання газових угод. Суд не приймав до уваги, чим вона керувалася! Давайте відштовхуватися від того, чи була це державна зрада?" - запропонувала народний депутат Алла Александровська (Компартія). Нагадаємо, ст. 111 КК ("державна зрада") передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 10 до 15 років.
Представники опозиції на засідання ТСК не з'явилися. Пізніше один із соратників екс-прем'єра народний депутат Сергій Пашинський ("БЮТ-Батьківщина") заявив: "Якщо серйозно сприймати, що Юлія Тимошенко дала хабар в $500 якомусь чиновнику з міноборони РФ в 1996 році, а через 15 років, будучи прем'єр-міністром, через це залежала від Володимира Путіна, це буде просто смішно!"
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас