Терміну настав час — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Терміну настав час

Кримінал
1494
Основний перелік осіб, які, згідно із законопроектом "Про амністію в 2012 році", можуть бути відпущені на свободу, не відрізняється від тих, кого народні депутати пропонували звільнити в попередні роки. У їх числі люди, які мають неповнолітніх дітей або дітей-інвалідів; хворі на СНІД, на активну форму туберкульозу і онкологічними захворюваннями; учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Тим часом народний депутат Арсеній Яценюк пропонує внести низку принципових змін. По-перше, передбачити амністію для чоловіків і жінок, які досягли 55 і 50 років відповідно (в законі "Про амністію в 2011 році" віковий ценз становив 60 і 55 років). По-друге, доповнити список категорією засуджених, які вчинили злочин за ст. 191 КК ("привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем"), ст. 212 КК ("ухилення від сплати податків") і ст. 365 КК ("перевищення влади або посадових повноважень"). "Проект закону передбачає оголошення амністії засудженим за статтями Кримінального кодексу, які допускають двояке тлумачення і застосування. Це призводить до незаконного та необґрунтованого кримінального переслідування опозиційних політичних діячів з боку судових і правоохоронних органів", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.
Як відомо, екс-прем'єр Юлія Тимошенко і колишній глава МВС Юрій Луценко були засуджені Печерським райсудом Києва саме за цими статтями. Крім того, стосовно Тимошенко зараз розслідуються кримінальні справи за ст. 191 і 212 КК. До них обох можуть бути застосовані положення цього законопроекту, оскільки Юлія Тимошенко вже досягла встановленого їм вікового цензу (їй зараз 51 рік), а у Юрія Луценка є неповнолітня дитина. "Цей закон поставить крапку в політичних переслідуваннях. Він відновить справедливість по відношенню до Юлії Тимошенко і Юрія Луценка", - вважає Арсеній Яценюк.
Більше того, законопроектом передбачено внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів, а також закону "Про застосування амністії в Україні", на підставі яких амністовані будуть вважатися особами без судимостей. "Вони будуть володіти повним обсягом прав і повноважень, включаючи право на висунення кандидатом в народні депутати і обрання в парламент у жовтні 2012 року", - йдеться в пояснювальній записці до документа.
Варто зазначити, що президент підписує закон "Про амністію" не щороку. Наприклад, в 2009 і 2010 роках такий документ не приймався. У 2011 році президент Віктор Янукович ветував відповідний закон, запропонувавши скасувати норму, що забороняє судам амністувати засуджених, не відшкодували матеріальні збитки. Після прийняття цієї поправки депутатами глава держави підписав документ.
"Законодавчих обмежень для прийняття цього закону Верховною радою не існує, оскільки в законі "Про застосування амністії" ніяких обмежень щодо осіб, засуджених, наприклад, за ст. 365 КК, немає. Для цього потрібна лише політична воля парламенту", - сказав голова комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Швець ("БЮТ-Батьківщина").
У свою чергу представники більшості сумніваються в доцільності ухвалення закону в такій редакції, "оскільки зараз готується новий Кримінально-процесуальний кодекс". "Про те, як розвантажити колонії, ми будемо думати вже в рамках нового УПК", - сказав перший заступник голови цього ж комітету, народний депутат Володимир Олійник (Партія регіонів).
При цьому депутат підкреслив, що амністія проводиться під певну категорію засуджених, а не під конкретних осіб. "Взяти і все об'єднати в один законопроект, щоб отримати нормативний акт під певних осіб - це не європейська практика, - заявив Олійник. - Думаю, що ми не будемо підтримувати цей законопроект, оскільки він повністю порушує ідеологію такого інституту, як амністія".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас