Депутати хочуть бути "доторканними" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати хочуть бути "доторканними"

Казна та Політика
1396
Ініціативу щодо скасування депутатської недоторканності несподівано озвучив голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. За його словами, порушити це питання його змусила поведінка окремих народних депутатів, "які приїжджають в регіони і поводяться непристойно". "Це рішення стане охолоджуючим душем для тих народних депутатів, які зловживають своїми прерогативами", - сказав він. Депутат нагадав, що ще два роки тому, будучи в опозиції, фракція Партії регіонів підготувала і направила до Конституційного суду відповідний законопроект, який підписали Віктор Янукович та Олександр Лавринович. "У нас є висновок, який дозволяє нам надалі працювати над цим документом", - сказав парламентарій. Єфремов стверджує, що відмова депутатів від недоторканності стала б "дієвим сигналом для українського суспільства". А той факт, що народні обранці будуть "почувати себе в рамках законодавчого поля, як і всі люди в нашій державі", впливатиме на "більш ефективну роботу щодо змін тієї бази, яка є сьогодні в державі".
Опозиція згодна підтримати пропозицію регіоналів на власних умовах. Заступник голови Верховної Ради Микола Томенко заявив, що опозиція підтримає зняття недоторканності з депутатів, але за умови, що ця норма буде поширюватися також на президента та суддів. "Ми готові хоч завтра голосувати, але у версії, коли знімуть недоторканність з президента, суддів і народних депутатів", - сказав він. Парламентарій підкреслив, що опозиція давно вимагала розглянути даний законопроект у форматі, який передбачає повне скасування недоторканності для всіх володарів цього привілею. При цьому Томенко нагадав, що законопроекти опозиції і президента були винесені на голосування в парламент, однак опозиційний варіант так і не був підтриманий. "Якщо це якийсь елемент гри напередодні виборів для того, щоб вплинути на перебіг виборчої кампанії і, наприклад, з деяких активних депутатів зняти недоторканість на час виборів, то ми це перевіримо голосуванням в сесійній залі", - додав політик.
"Депутатська недоторканність в Україні давно перетворилася з блага, яке було необхідне для демократії, в колосальне гальмо розвитку і прогресу цивілізації. Сьогодні всім очевидно, що ні парламент, ні політика в цілому, не можуть розвиватися, якщо існує каста недоторканних людей, для яких не існує правил на дорогах, в літаках, в буфетах та інших місцях", - сказав в бесіді з "i" політолог Дмитро Видрін, позаштатний радник президента. За його словами, для більшості ця тема стала інструментом політичних спекуляцій, оскільки всі заявляють про бажання скасувати недоторканність, але ніхто за це не голосує.
Експерт нагадав, що свого часу зняття депутатської недоторканності було головним гаслом блоку "Наша Україна" Віктора Ющенка, однак після приходу до влади частина "нашоукраїнців" відмовилася голосувати, хоча у них була більшість в парламенті. "Проблема в тому, що немає політичної волі для того, щоб цю касту якимось чином перетворити на звичайне співтовариство людей. Тобто ситуація тупикова. Країна не може розвиватися і не може напружитися для того, щоб змусити цих людей відмовитися від цих божевільних, безглуздих і саморуйнуючих привілеїв", - говорить Видрін.
Згідно з чинним законодавством, народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, якщо, звичайно, висловлювання не є образливими або наклепницькими. Крім того, парламентарії не можуть бути без згоди самого парламенту притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані. Також не допускається обшук, огляд особистих речей і багажу, транспорту, житла чи службового приміщення депутата, прослуховування телефонних переговорів і інші заходи, що обмежують свободу депутата. А кримінальну справу стосовно депутата може бути порушено лише Генеральним прокурором, і все одно вона підлягає розгляду Верховною Радою. У свою чергу, депутат має законне право брати участь в обговоренні парламентом питання про його недоторканність. В парламент вже багато разів вносилися законопроекти, що стосуються обмежень або скасування пільг народним депутатам, однак необхідної кількості голосів для їх прийняття не набралося.
Між тим в країнах Європи, зокрема в Німеччині, Італії, Чехії, депутатська недоторканність вважається цілком прийнятною нормою. Однак на відміну від цих держав, Україна ще не пройшла всі етапи демократизації, і норма про депутатську недоторканність часто грає подвійну роль. "Для опозиції - це спроба уникнути можливих політичних репресій і зведення рахунків. З іншого боку, це спроба уникнути кримінальної відповідальності за правопорушення. І де тут проходить тонка межа, що розділяє політично мотивоване переслідування і реальну кримінальну відповідальність - це питання слідства і суду" , - сказав "i" директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.
При цьому багато європейських інституцій говорять про проблеми з незалежністю правосуддя в Україні. "Ми тільки прийшли до необхідності гарантувати незалежність судової гілки влади. Тому потрібно шукати золоту середину. Повністю скасування депутатської недоторканності на даний момент може бути політично невиправданим", - вважає Кулик. Політолог сумнівається, що дане питання буде вирішене найближчим часом. "Є небагато шансів, що це питання буде вирішено самими депутатами і в майбутньому скликанні парламенту. Але є політична воля. І вона знаходиться поза парламентом, а саме - у президента. І якщо він зможе знайти компроміс з правлячою політичною силою і майбутньою більшістю в парламенті, тоді це питання може бути проголосоване", - вважає експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас