Євросоюз оштрафує Угорщину за порушення нормативу дефіциту бюджету в 2011 р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз оштрафує Угорщину за порушення нормативу дефіциту бюджету в 2011 р

Казна та Політика
135
Євросоюз (ЄС) оштрафує Угорщину за порушення нормативу дефіциту бюджету в 2011 р. Відповідне рішення буде прийнято за підсумками наміченого на 12 березня ц.р. засідання міністрів фінансів блоку, передає Reuters з посиланням на джерела в дипломатичних колах.
За словами одного зі співрозмовників агентства, напередодні зустрічі глави фінансових відомств узгодили єдину позицію з цього питання. За його словами, цим рішенням ЄС розраховує послати сигнал всім членам блоку і вказати їм на необхідність виконання взятих на себе фінансових зобов'язань.
В рамках санкцій вищий виконавчий орган Євросоюзу утримає 495 млн євро з коштів, які були передбачені для виділення республіці структурним фондом ЄС в 2013 р., що становить 29% від спочатку запланованого обсягу субсидій.
У січні 2012 р. стало відомо про намір Єврокомісії (ЄК) притягти Угорщину до відповідальності за порушення союзного договору, а саме за схвалення законів, якими передбачається встановлення контролю влади над Національним банком, зниження пенсійного віку суддів і прокурорів (що, на думку єврокомісарів, може призвести до тиску на працівників правоохоронних органів), а також скасування посади незалежного експерта із захисту особистих даних. Своє рішення в ЄК пояснили тим, що Угорщина не вжила достатніх заходів для скорочення бюджетного дефіциту нижче встановленої в ЄС гранично допустимої величини. Незважаючи на те, що за підсумками 2011 р. бюджетний дефіцит країни виявився нижчим від гранично допустимих 3%, раніше в ЄК зазначили, що це стало результатом вживання одноразових заходів.
У 2011 р. Угорщина звернулася до Міжнародного валютного фонду (МВФ) і ЄС з проханням про надання кредиту, проте до цих пір не отримала гарантій виділення необхідних коштів. У січні ц. р. глава МВФ Крістін Лагард заявила, що переговори про надання республіці кредиту продовжаться лише після того, як в закон про Нацбанк будуть внесені зміни. З аналогічним коментарем виступив єврокомісар з економіки та фінансів Оллі Рен.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас