Аналітики: В 2012 р. ажіотаж навколо золота продовжиться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: В 2012 р. ажіотаж навколо золота продовжиться

Банківські метали
511
У 2012 р. ажіотаж навколо золота продовжиться, вважають аналітики "Паріба Інвестмент Партнерс", повідомляє "Росія 24".
Збільшення балансів центральних банків світу і маси золота в резервах країн, що розвиваються, попит з боку інвесторів і політика нульових ставок ФРС підтримають високі ціни на золото. "Немає такої вершини, на яку не міг би піднятися навантажений золотом осел", - резюмують експерти.
2011 р. був вдалим роком для золота. Попит на цей метал за останні 10 років досяг чергового максимуму і, за підрахунками WGC (Всесвітньої ради золота), склав 4067 тонн, додавши до попиту в минулому році 0,4%. У грошовому вираженні попит на золото перевищив 205 млрд дол. На думку експертів, основним драйвером зростання став інвестиційний попит, а також попит з боку ювелірної та високотехнологічної галузей промисловості. Дана тенденція не могла не позначитися на ціні на метал: так, за підсумками 2011 р. золото знову продемонструвало зростання на 28% відносно середньої ціни 2010 р. (зростання в 2010 р. склало 26%). Таким чином, в 2011 р. середня ціна досягла 1571 дол за унцію.
Частка Китаю у світовому споживанні золота, як і інших металів, продовжує зростати. У 2011 р. споживчий попит в цій країні досяг 770 тонн, що складає майже 22% від світового споживчого попиту на жовтий метал.
Золотодобувні компанії, в свою чергу, відреагували на популярність металу значним збільшенням видобутку, що досяг в минулому році своїх історичних максимумів і склав 2809 тонн. Приріст до минулого року - 3,7%.
У 2010 р. центральні банки світу вперше стали нетто-покупцями золота після кількох десятиліть нетто-продажів. У 2011 р. обсяг чистих покупок золота з боку центробанків досяг рекордного значення 440 тонн.
Серед причин, через які золото продовжить зростати в ціні і в 2012 р., аналітики називають, серед іншого, збільшення балансів центральних банків світу. Вони, бажаючи стимулювати економічне зростання, продовжують заливати свої економіки надлишковою ліквідністю.
Також стимулювати ціни на золото буде інвестиційний попит. "В умовах загального знецінення основних світових валют можна очікувати від інвесторів підвищеного прагнення захистити свій капітал через купівлю золота і його еквівалентів. Обсяг золота в складі найбільшого фонду, що інвестує в золото, збільшився приблизно втричі з початку 2007 р", - відзначають аналітики.
Існує також величезний потенціал попиту з боку центральних банків країн, що розвиваються, на золото як на частину їхніх золотовалютних резервів (ЗВР). Два останні роки підтверджують бажання країн збільшувати частку золота в складі ЗВР.
Також зростання цін на золото стимулює політика нульових ставок ФРС. У січні ФРС озвучила намір утримувати ставку на виключно низькому рівні до кінця 2014 р. Це надасть істотну підтримку ринку золота. "Поки що багато центральних банків продовжують тримати активи в доларах США, оскільки долар є основною резервною валютою світу, хоча він поступово і втрачає цей статус. На даний момент центральні банки міркують, чи зможе низька прибутковість традиційних інвестиційних інструментів кардинально змінити підхід до інвестування", - відзначають аналітики.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас