Експерти: Відтік капіталу з РФ продовжиться, а інфляція сповільниться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Відтік капіталу з РФ продовжиться, а інфляція сповільниться

Казна та Політика
171
Економічні ризики для Росії останнім часом зростають, що не дозволяє розраховувати на припинення відтоку капіталу з нашої країни, вважають експерти Національного дослідницького університету Вищої школи економіки. "На нашу думку, економічні ризики лише зросли, причому як зовнішні - через надмірно високі ціни на нафту, так і внутрішні - через роздуті передвиборні обіцянки", - йдеться в бюлетені "Коментарі про державу і бізнес", підготовленому Центром розвитку і ВШЕ.
Експерти, зокрема, відзначають, що масштаби відтоку капіталу все ще великі. Протягом півроку, йдеться в бюлетені, відтік капіталу приватного сектора тримається на високому рівні, за цей період з країни пішло більше 70 млрд доларів. Вони також підкреслюють, що в останні півтора року відтік капіталу відзначався безперервно, за винятком одного місяця. Всього за цей час з Росії виведено майже 130 млрд доларів. "Стільки ж, скільки за три місяці активної фази кризи кінця 2008 року", - підкреслюють фахівці.
Експерти також відзначають схожість нинішньої і торішньої ситуації з відпливом капіталу. Зокрема, згідно з оцінками Банку Росії, в лютому 2012 року позитивне сальдо поточного рахунку склало близько 12 млрд доларів, як і в 2010, і 2011 роках. Потім в минулі роки відзначалося його зниження і високий відтік капіталу (понад 7 млрд доларів в 2010 році).
Оцінюючи ситуацію зі зростанням цін, експерти прогнозують його уповільнення найближчим часом. "Вірогідність уповільнення інфляції в найближчі місяці можна оцінити як досить високу", - наголошується в бюлетені. Про це, на думку фахівців, свідчать слабкі січневі дані Росстата щодо доходів і видатків населення.
Крім того, експерти нагадують, що за даними Росстату, зростання цін в лютому 2012 року склало 0,4%, а за останні 12 місяців - 3,7%. "Таким чином, місячна інфляція вже протягом п'яти місяців не виходить за межі діапазону 0,4-0,5%", - йдеться в бюлетені.
"Про стабілізацію інфляційних процесів свідчить і базова інфляція, що склала в лютому 0,43% - трохи нижче середнього рівня попередніх 10 місяців", - наголошується в документі. На уповільнення зростання, вважають експерти, може вказувати усунення факторів сезонності з компонента базової інфляції. Зокрема, відзначається уповільнення зростання цін на найбільші агрегати. Непродовольчі товари тривалого користування дорожчають сьогодні дуже низькими темпами (0,2% у лютому і 0,3% у грудні 2011 року). "В цілому аналогічна ситуація і з послугами", - зауважують експерти.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас