Банки заплатять за житло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки заплатять за житло

Нерухомість
2271
За відомостями "ЭИ", передвиборча обіцянка президента Януковича запустити програму доступного іпотечного кредитування вже змусила Національний банк і Мінфін створити робочу групу з відпрацювання механізму зниження ставок за житловими кредитами.
Нагадаємо, напередодні Міжнародного жіночого дня Віктор Янукович пообіцяв, що банківські установи вже з травня місяця зможуть видавати пільгові державні кредити всім, хто потребує поліпшення житлових умов (мабуть, мова йде про сім'ї, що стоять в черзі на забезпечення державним житлом). Такі кредити коштуватимуть позичальникам близько 2-3% річних, тоді як більшу частину відсоткових платежів покриє держава за рахунок механізму бюджетної компенсації частини відсоткової ставки за кредитом. За відомостями "ЭИ", Мінфін планує закласти на компенсацію цього року близько 2 млрд. грн.
Крім зниження ставки за житловими кредитами для черговиків президент дав доручення НБУ і Мінфіну активізувати ринкове іпотечне кредитування, щоб зробити житлові кредити доступними і для тих категорій громадян, які бажають самостійно поліпшити свої житлові умови.
У коментарі голова НБУ Сергій Арбузов повідомив, що для реалізації цього доручення в планах Національного банку - налагодити автоматичний механізм рефінансування банків за зниженими ставками, "що вже давно відповідає насущним потребам ринку". "Мова йде про значне збільшення ефективності функціонування так званого трансмісійного механізму перерозподілу грошей в економіці. А значить, не лише збільшенню ринкових оборотів, але і більш ефективній роботі ринкових важелів зниження відсоткових ставок за кредитами для кінцевих позичальників", - заявив голова Нацбанку.
Очевидно, що рефінансування банків для активізації житлових кредитів, по-перше, не може бути бланковим. А, по-друге, має носити цільовий характер, щоб отримані від НБУ гроші комерційні банки направляли на іпотечне кредитування, а не, приміром, на спекуляції на ресурсному або валютному ринку, а також схемне кредитування.
Крім того, щоб банки змогли залучати ресурси у Нацбанку, їм необхідна достатня адекватність капіталу, говорить голова правління "Райффайзен Банку Аваль" Володимир Лавренчук. "Навіть якщо Національний банк відкриє грошовий "кран" насичення і скаже "візьміть", то не так багато можна взяти. Тому що у нас є проблеми з тим, що немає нового капіталу (у зв'язку з формуванням резервів і низьким попитом на кредити, що не передбачає необхідності в підвищенні капіталізації банків з боку акціонерів)", - зазначив банкір.
На думку експертів, вирішити всі згадані вище проблеми Нацбанк може спробувати за допомогою створеного Ощадбанком за дорученням НБУ та за підтримки трьох інших держбанків Агентства з рефінансування житлових кредитів, основне завдання якого - сек'юритизація пулів іпотечних кредитів і випуск під них іпотечних облігацій. "Іпотечні облігації можна випускати як під пули гривневих, так і валютних кредитів, що дозволить генерувати для комерційних банків недорогий ресурс для кредитування, - вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. - При цьому іпотечні облігації і будуть тим заставою, під який Нацбанк зможе організувати пільгове рефінансування для фінустанов, здешевлюючи іпотеку".
За його словами, третя редакція стандартів Базельського комітету з банківського нагляду пропонує центробанкам дозволити комерційним банкам використовувати іпотечні облігації при розрахунку нормативу адекватності капіталу з меншим рівнем ризику, ніж безпосередньо кредити.
Замінивши в портфелі активів іпотечні кредити на іпотечні облігації, банки можуть підвищити рівень адекватності свого капіталу (норматив адекватності розраховується як співвідношення власного капіталу банку до активів, зважених на ризики, і чим менший рівень ризику для активів, тим менший знаменник і вищий розрахунковий рівень адекватності).
Таким чином, на першому етапі випуску іпотечних облігацій самі банки і виступатимуть їх покупцями, щоб потім отримати у НБУ рефінансування під їх заставу і направити на видачу іпотечних кредитів.
"Справа за малим - знайти об'єкти нерухомості, під які можна буде видавати пільгові іпотечні кредити, - говорить голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін. - Можливо, основою для такого кредитування стануть недобудови, що перебувають в заставах у держбанків".
Втім, однієї згоди Нацбанку рефінансувати банки для активізації іпотечного кредитування - мало. Самі банки повинні відчувати потребу в залученні ресурсів на такий вид кредитування - для чого, в першу чергу, мають з'явитися клієнти, які потребують іпотеки.
Нагадаємо, за оцінками голови правління банку "Фінанси і кредит", при поточному рівні відсоткових ставок на рівні 15-17% річних потенційні клієнти повинні мати підтверджений дохід на рівні 12 тис. грн. на місяць. На думку Володимира Лавренчука, затребуваним іпотечне кредитування зможе стати при зниженні ставки кредиту до 10% річних, з відповідним зниженням щомісячних платежів і вимог до рівня доходу позичальників.
Чи зможе Нацбанк забезпечити комбанки рефінансуванням за ставками, які дозволять опустити кредитні ставки для клієнтів до такого рівня, банкіри прогнозувати поки не беруться.
Олександр Дубинський
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас