Зарплатні очікування: хто з білих комірців отримає надбавку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зарплатні очікування: хто з білих комірців отримає надбавку

3556
Запити українських роботодавців особливо не змінилися. Всі вони хочуть бачити ефективних топів і професійних продажників, і готові їм добре платити. В цілому ж по ринку особливого попиту на білих комірців не передбачається, як і феноменального зростання зарплат.
Балом править роботодавець
У 2012 році не передбачається серйозного збільшення попиту на ринку праці. Ініціатива, як і раніше, буде на боці роботодавця, відзначають аналітики рекрутингової компанії "Форсаж".
Найбільшу активність у залученні нових співробітників проявлять компанії, що працюють у сфері виробництва і продажу товарів народного споживання (FMCG), фармацевтики, інформаційних технологій, послуг. Найвищий попит буде на менеджерів у сфері активних прямих продажів і IТ.
Як і раніше, затребуваними залишаться ефективні топи. "Компанії будуть мати потребу в унікальних топ-менеджерах, здатних запропонувати ефективні стратегії виживання і розвитку в ситуації змін", - відзначають аналітики.
Банкам в цьому році, за їхніми словами, потрібні будуть люди для розвитку напрямку банківського рітейлу.
Певний бум вакансій у сфері обслуговування експерти ринку праці прогнозують в період проведення чемпіонату Євро-2012. В цей час особливо будуть затребувані перекладачі, волонтери, обслуговуючий персонал.
Є у рекрутерів гарні новини і для індустрії інтернет-маркетингу. Багато компаній готові інвестувати частину маркетингового бюджету в digital-просування. Тому зростає попит і на незвичних поки для України фахівців з SMM (Social Media Marketing), які займаються просуванням в соціальних мережах.
Рейтинг вакансій
За даними експертів порталу rabota.ua, сьогодні найбільша кількість вакансій на порталі розміщується в таких професійних сферах, як: "Продажі (клієнт-менеджмент)", "Інформаційні технології", "Торгівля", а також "Виробництво/Інженери/Технологи", "Бухгалтерія/Податки/Фінанси підприємства" та "Банки/Інвестиції/Лізинг". Структура попиту не буде сильно змінюватися, принаймні в першому півріччі 2012 року.
Протягом року можливе зростання попиту на маркетологів, піар-технологів та рекламістів - у зв'язку з майбутньою передвиборною компанією. У ситуації економічної і політичної нестабільності потенційно затребуваними будуть також фінансисти і юристи.
Динамічне зростання вакансій триває в IТ-сфері. Про це говорить той факт, що сумарна кількість вакансій в галузі за рік збільшилася вдвічі, в порівнянні з четвертим кварталом 2010 року. При цьому зростає дефіцит розробників ПЗ, спостерігається зростання затребуваності фахівців Junior-рівня.
Затребуваними залишаються вакансії області IT-продажів, кажуть експерти порталу hh.ua. Крім того, на ринку відчувається дефіцит молодих спеціалістів. Це пов'язано з тим, що на ринок виходять претенденти, народжені в період демографічної "ями" 90-х років. При цьому молоді фахівці, які шукають сьогодні роботу, часто пред'являють завищені вимоги до заробітної плати, не маючи при цьому необхідних навичок і кваліфікації.
Яку роботу шукають українці
За даними порталу hh.ua, найбільшою популярністю у претендентів в 2011 році користувалися вакансії бухгалтерів, юристів, менеджерів з продажу та водіїв.
Середні зарплатні очікування претендентів на посади юристів і бухгалтерів в Україні становлять близько 6 тис.грн., а на вакансії менеджерів з продажу - 8 тис.грн., кажуть експерти hh.ua. Роботодавці ж готові пропонувати бухгалтерам на 500-1000 грн. менше. А ось менеджерам з продажу готові дати те, що вони просять, але при цьому нарікають, що знайти справжнього професіонала сьогодні важко.
При цьому слід пам'ятати, що лише близько 20% українських роботодавців вказують зарплату в публікованих вакансіях.
В цілому українські фахівці за останній рік стали професійнішими, вважають експерти "Форсаж". Адже багатьом з них в період кризи довелося працювати як дженералісти, закриваючи кілька напрямків бізнесу у своєму функціоналі. Зарплатні очікування більшості також стали більш адекватними.
У 2012 році продовжиться тенденція виходу українських компаній і співробітників на міжнародні ринки, кажуть рекрутери. "За нашими спостереженнями, українські топи абсолютно готові розглядати пропозиції роботи в інших країнах і схильні до переїзду. Привабливими є ринки Казахстану, Європи, Азії, США, Росії", - додають в "Форсажі".
Кого шукають роботодавці
Цього року українські роботодавці будуть відновлювати довгострокові стратегії розвитку та бізнес-проекти, вважають рекрутери.
"Однак не всі компанії налаштовані на активний розвиток в Україні. Багато міжнародних операторів зайняли вичікувальну позицію напередодні нової хвилі світової економічної кризи, а також у зв'язку з особливостями політичної ситуації в Україні та місцевими адміністративно-політичними реформами", - говорять в "Форсажі".
Згідно з даними порталу hh.ua, найбільшою популярністю у роботодавців у 2011 році користувалися менеджери з продажу, бухгалтери, менеджери по роботі з клієнтами, головні бухгалтери, юристи і фінансові директори.
Як вже йшлося вище, багато роботодавців в цьому році будуть закривати вакансії молодими фахівцями. Аналітики hh.ua відзначають, що компанії зацікавлені в молодих фахівцях (білих комірцях), які потенційно зможуть закрити ключові вакансії в найближчі три-п'ять років.
Як зростуть зарплати
Протягом року можна очікувати збільшення зарплат на рівні не більше 10%, вважають в rabota.ua (прогноз офіційної інфляції в 2012 році - 7%). Хоча багато що залежить від галузі. Так в IТ-сфері, фармацевтичному бізнесі, сільському господарстві та у важкій промисловості зростання зарплат може бути значно вищим, досягаючи 20%.
В цілому особливих причин говорити про серйозне збільшення рівня заробітних плат в 2012 році немає, погоджуються рекрутери компанії "Форсаж".
"Правила гри на ринку, як і раніше, диктує роботодавець. Вакансій не так вже й багато, активного розвитку економіки не спостерігається. Можливо невелике підвищення заробітних плат для середньої і вищої управлінської ланки, але не більш ніж на 10%", - додають вони .
Олександр Винниченко
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас