Нафтогаз планує купувати газ у німецької RWE — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтогаз планує купувати газ у німецької RWE

Енергетика
545
Україна розглядає варіант реверсного використання частини газотранспортної системи, що дозволить імпортувати в Україну газ по трубопроводах не тільки з Росії, але і з Євросоюзу. Такі заходи дозволять знизити ціну імпортного газу на вітчизняному ринку.
Як стало відомо ZN.UA, Нафтогаз планує підписати з німецькою компанією RWE короткостроковий контракт на постачання в Україну через трубопроводи Словаччини спотового газу, купленого в Європі. Відбутися це може вже найближчим часом.
Видання має проект рамкової угоди та відповідних контрактів, покликаних забезпечити угоду Нафтогазу з RWE. Проект цього документа кардинально відрізняється від договору купівлі-продажу від 19 січня 2009 року, укладеного між Нафтогазом і Газпромом.
З юридичної точки зору, як свідчать фахівці міжнародного торгового права, з якими консультувалася редакція видання, рамкова угода Нафтогазу з RWE є достатньо збалансованим документом. В цілому права і зобов'язання кожної зі сторін є паритетними і не обтяжені надмірними умовами.
Угода стане "пробною кулею" і розрахована на невеликі обсяги поставок - Нафтогаз має намір поки імпортувати з Європи близько 3 мільйонів кубометрів газу на добу. Але сам факт може вплинути на подальші позиції України в переговорному процесі з Газпромом.
Є підстави сподіватися, що реверс української ГТС для імпорту газу з півдня і заходу розглядається українською стороною як цілком реальна перспектива на майбутнє. Як стало відомо ZN.UA, представники України провели переговори з Туреччиною і Болгарією на предмет використання одного з турецьких LNG терміналів з тим, щоб потім організувати постачання газу через газотранспортну систему Болгарії в Україну.
Ні Туреччина, ні Болгарія не заперечують. Болгарія останнім часом модернізувала свою ГТС і проклала паралельно експортним газопроводам труби, які дозволять транспортувати газ у реверсному напрямку до Румунії. Так що якщо Україна домовиться з Румунією, реверс газу і в цьому напрямку технічно можливо буде організувати.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас