Віце-президент ЄК з економіки задоволений угодою щодо Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віце-президент ЄК з економіки задоволений угодою щодо Греції

Казна та Політика
157
Віце-президент Єврокомісії з монетарних та економічних питань Оллі Рен задоволений високим рівнем добровільної участі інвесторів в реструктуризації боргу Греції, повідомив прес-секретар Рена Амадеу Альтафаж-Тардіо журналістам у п'ятницю, пишуть РИА Новости.
"Я дуже задоволений значним позитивним обсягом добровільної обміни боргу в Греції", - процитував Альтафаж-Тардіо слова чиновника.
Грецька влада також висловила задоволення несподівано високим рівнем участі інвесторів у найбільшій в історії реструктуризації суверенного боргу.
Рен назвав згоду приватного сектора на реструктуризацію зобов'язань Греції "рішучим внеском" у фінансову стабільність єврозони в цілому.
Греція оголосила в п'ятницю про успішну реалізацію програми обміну боргу, на яку "добровільно" підписалися 85,8% інвесторів. Аналітики відзначали, що програма може виявитися недостатньою, якщо в ній візьмуть участь менше 66% інвесторів.
За умовами програми "участі приватного сектора" (PSI), бонди приблизно на 200 мільярдів євро будуть обмінені на нові з дисконтом в 53,5%, а ефективний обсяг списань з урахуванням більш тривалого терміну погашення і скорочення доходу за купоном становитиме до 75% від номіналу. При цьому Греція, щоб зробити борг життєздатним, планує застосувати законодавчий примус меншості інвесторів до програми обміну та довести відсоток участі до 95,7%. Для цього в законодавство країни буде внесена поправка про так звану норму колективної дії, і ця норма буде застосована до вже випущених облігацій.
Рада міністрів фінансів єврозони (Єврогрупа) проведе в п'ятницю телефонну конференцію за результатами PSI.
На цьому ж засіданні може бути ухвалене остаточне рішення про те, чи варто примушувати меншість інвесторів до обміну боргу Греції через так звану норму колективної дії (CAC). Введення цієї норми заднім числом майже напевно буде означати, що регулятори вважатимуть Грецію країною, що знаходиться в обмеженому дефолті. Тоді "спрацюють" кредитні дефолтні свопи - фінансові інструменти, які називають страховкою від дефолту.
Міжнародна асоціація професійних учасників ринків свопів і деривативів (ISDA) повинна вирішити, чи мають право кредитори на виплати страховки від дефолту Греції. Засідання ISDA намічено на 17:00 МСК.
Засідання Єврогрупи може закінчитися до рішення ISDA.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас