ЄЦБ залишив облікову ставку на рівні 1% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ залишив облікову ставку на рівні 1%

Казна та Політика
147
Європейський центральний банк (ЄЦБ) залишив облікову ставку без змін - на рівні 1%, йдеться в поширеному сьогодні повідомленні банку.
Це співпало з прогнозами аналітиків.
Ставка за депозитами залишилася на рівні 0,25% річних, гранична облікова ставка - 1,75%.
Нагадаємо, 9 лютого Європейський центральний банк також залишив облікову ставку без змін. Ставка за депозитами і гранична облікова ставка також були збережені на колишніх рівнях.
Попередній раз, 12 січня, ЄЦБ також залишив облікову ставку без змін.
До цього ЄЦБ двічі знижував ставку на 0,25 п.п. - 3 листопада і 8 грудня. Зниження були пов'язані з приходом на пост глави ЄЦБ італійця Маріо Драгі, який раніше висловлювався про необхідність такого кроку через побоювання сповільнення економічного зростання в єврозоні. У першому півріччі 2011 р. ставка двічі підвищувалася через вихід за межі встановленого для країн Євросоюзу (ЄС) цільового орієнтиру інфляції.
Проте останнім часом ситуація кардинально змінилася: на перший план вийшли побоювання різкого сповільнення економічного зростання в єврозоні. Останній прогноз ЄЦБ, який Драгі навів у грудні 2011 р. говорить про економічне зростання в єврозоні в 2012 р. від мінус 0,4% до плюс 1,0%, тобто допускає ймовірність рецесії.
В цілому ЄЦБ і його роль в боротьбі з європейською борговою кризою зараз активно обговорюють. Франція та Італія закликають ЄЦБ активніше підтримувати проблемних суверенних позичальників, тоді як Німеччина категорично заперечує проти наділення ЄЦБ статусом кредитора останньої інстанції. Зокрема, що стосується "грецького питання", то кілька днів тому професор Колумбійського Університету, лауреат Нобелівської премії Джозеф Стігліц висловив побоювання, що ЄЦБ ставить інтереси банків вище інтересів Греції.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас