Депутати хочуть контролювати вибори по інтернету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати хочуть контролювати вибори по інтернету

184
Ідея оснастити виборчі дільниці веб-камерами не нова. У січні з такою пропозицією до Центральної виборчої комісії звернувся голова Харківської обласної державної адміністрації Михайло Добкін. Вартість проекту тоді не називалася. У Росії, де на президентських виборах 4 березня камери були встановлені на 90 тис. дільниць, на це знадобилося трохи більше трьох місяців і 25 млрд руб. (6,8 млрд грн). З бюджету виділено 13 млрд руб. (близько 3,5 млрд грн), решту витрат взяв на себе "Ростелеком". За попередніми підрахунками, вартість одного комплекту (ноутбук і дві камери) склала 26 тис. руб. (6,7 тис. грн).
За оцінкою Коновалюка, вартість проекту в Україні, де діятиме близько 33,5 тис. виборчих дільниць, складе 700-800 млн грн. Це втричі дорожче, ніж в Росії, - 22,3 тис. грн за комплект. "Необов'язково це будуть гроші державного бюджету, в Росії, наприклад, частину коштів на це виділила компанія "Ростелеком", - зазначив Коновалюк.
Згідно з документом, терміни і порядок обладнання виборчих дільниць веб-камерами повинен визначити Центрвиборчком. Тим часом у комісії до законопроекту поставилися з недовірою. "До закону "Про вибори" не варто вносити ніякі зміни, я теж маю претензії до цього документа, але є схвалена Радою Європи принципова позиція президента - до парламентських виборів закон змінюватися не повинен", - заявив перший заступник голови ЦВК Андрій Магера. "У Росії веб-камери не допомогли! Якщо влада пре, як танк, ніщо не допоможе!" - сказав народний депутат Сергій Підгорний ("БЮТ-Батьківщина").
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас