Вилучити не можна залишити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вилучити не можна залишити

2600
Ще в позаминулому столітті Гоголь у своєму "Ревізорі" продемонстрував, як незнання суті справи може привести до абсурдної ситуації. У його знаменитій комедії якийсь пройдисвіт, що заблукав випадково в невелике містечко, збирає всі вершки уваги і матеріального заохочення тільки тому, що тамтешня публіка вважає його представником влади.
В сучасних реаліях, видавати себе за держслужбовця вже немає сенсу. Зате скористатися масовим незнанням закону і його туманними трактуваннями - улюблена справа багатьох державних людей. У Кримінально-процесуальному кодексі України є стаття 190, яка регламентує проведення огляду, яку дуже люблять використовувати сучасні "ревізори" для несподіваних візитів. Справа в тому, що законодавча норма, як і більша частина вітчизняних нормативних актів, дуже розмита і дозволяє не просто проводити перевірку, але і при бажанні "пригощатися" за чужий рахунок, вилучаючи матеріальні цінності формально для експертизи. Правда в більшості випадків експертиза закінчується безслідним зникненням народного добра в бездонних чиновницьких засіках.
Наша міліція нас береже
Юристи стверджують, що такий тиск на бізнес - давня практика. І суд, як правило, стає на бік підприємців. Однак, часто буває так, що навіть зі справедливим рішенням Феміди людина місяцями пропадає в чиновницьких кабінетах для того, щоб повернути вилучене майно. І навіть, якщо їй це вдається, матеріальні цінності повертаються або в не повному обсязі, або дуже "б/у".
Підприємець Віталій, який побажав залишити своє прізвище та назву фірм нерозкритими - один з багатьох, хто на власному досвіді відчув "перевірочну" статтю КПК. У його магазин меблів без попередження з'явилися податкова міліція та УБЕЗ. Все почалося з пересічних перевірок документації та рахунків. За результатами перевірки, правоохоронці так і не змогли нічого пред'явити продавцю. Але, щоб не йти з порожніми руками, ревізори вирішили застосувати владу за 190-ю статтею і забрали під "чесне слово" всі комп'ютери підприємця.
За словами Віталія, на ПК фірми зберігалася вся звітність підприємства, рахунки, ділові переписки та бухгалтерія. На прохання працівників залишити інформацію на інших носіях правоохоронці ніяк не відреагували.
В результаті перевірки робота магазину була заморожена на тривалий термін. Підприємець довго чекав звістки від контролерів та повернення офісної техніки. Але компетентні органи все мовчали. В результаті, підприємству довелося розщедритися на придбання нового набору десктопів і почати роботу практично з нуля.
Відповідь ревізорів прийшла тільки через півроку - мовляв, є підозри на наявність в комп'ютерах неліцензійних програм. Отже, потрібна додаткова експертиза вилученої техніки. З того моменту і до цього дня - ні слова.
Ще один столичний підприємець, Ігор, втратив під час перевірки складський товар тільки тому, що ревізори виявили прострочені сертифікати на вже реалізовану продукцію. За словами Ігоря, контролери явно шукали не порушення, а причину, через яку могли вилучити матеріальні цінності. Благо, на складі залишалося мало товару і тому бізнесмен, змирившись з втратою, і не намагався відбивати вилучені цінності.
Знання закону звільняє від відповідальності
У подібних діях контролюючих органів немає законних підстав. Керуючий партнер юридичної компанії "Алексєєв, Боярчуков і партнери" Сергій Алексєєв зазначив, що більшість подібних випадків відбувається через відсутність професійного юриста на малих і середніх підприємствах, а також у зв'язку із загальною правовою безграмотністю українського бізнесу.
За словами юриста, згідно із законодавством, здійснювати вилучення товарів можуть тільки уповноважені органи і тільки в певних випадках. Проведення вилучення здійснюється з дотриманням всіх вимог кримінально-процесуального закону.
Юрист нагадав, що вилучення може здійснюватися тільки при пред'явленні вищевказаними органами постанови слідчого у конкретній кримінальній справі. Таке рішення має бути власноруч ним підписано. Тут є тонкість: необхідно обов'язково звернути увагу на дату постанови про вилучення, номер кримінальної справи, який вказаний в цій постанові, а також ПІБ слідчого, який цю постанову виніс. При цьому, ПІБ слідчого має бути однаковим, як в "шапці" постанови, так і в підписі. Краще ці дані переписати. Вилучення ж бухгалтерських або господарсько-фінансових документів може здійснюватися тільки за рішенням суду.
Крім того, вилучення майна має відбуватися за участю двох понятих, які повинні бути дієздатними і незацікавленими особами. І як результат конфіскації обов'язково повинен бути складений протокол із зазначеними даними і місцем проживання свідків, часом і місцем проведення, а також складено список всіх цінностей і документів, які були вилучені. Протокол повинні підписати поняті, посадова особа і власник вилученої власності, у якого залишається другий примірник протоколу.
"Якщо податкові інспектори, які робили документальну перевірку, всього вищепереліченого не зробили і "по хорошому" віддавати товари не хочуть, необхідно написати заяву з вимогою порушити кримінальну справу за фактом привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем в прокуратуру чи СБУ району, на території якого відбувалося вилучення, - підкреслив Сергій Алексєєв, - "а краще написати заяви в обидва органи. Оскільки, чим більше залучено правоохоронців, тим менше буде спроб "зам'яти" справу і більше шансів повернути товар і притягнути до відповідальності винних. І боятися не варто, оскільки після таких розборок винні вже не зможуть працювати в рядах податкової служби та проводити чергові перевірки.
Де закінчується закон, там починається свавілля
Свавілля правоохоронних органів - далеко не новина в українському суспільстві, однак за більш ніж 20 років незалежності держава не зробила жодних ефективних кроків, щоб його зупинити.
Ще в 2010 році підприємці під керівництвом тоді ще голови Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України Оксани Продан розробили законопроект про посилення відповідальності держслужбовців за дії або бездіяльність при виконанні службових обов'язків. Законодавчу ініціативу підтримало декілька народних депутатів. Однак, документ був похований вже на першому читанні в парламенті. Згодом ще кілька разів у Верховній Раді з'являлися законопроекти зі схожими назвами і метою, ініційовані іншими народними обранцями, однак і вони не дотягували далі другого читання.
Правда, як відзначила, Оксана Продан, в складанні наступних редакцій законопроектів підприємці не брали участі. "На жаль, у подальшій доробці цього проекту, підприємців, які спочатку його ініціювали, уже не запрошували, - підкреслила юрист, - "тому, остання редакція проекту, викладена в законопроекті № 9065 за змістом і результативністю вже не несе підприємцям ніякої користі".
Правозахисниця стверджує, що крім збільшення санкцій за статтями, які й сьогодні не застосовуються, новий законопроект передбачає надання нових повноважень контролюючим органами. Наприклад, Мінекономіки, яке є основним регулятором підприємництва.
Підприємницьке САМБО
Підприємці змушені самі вчитися і займатися самозахистом, замість них цього не зробить ніхто, - упевнені юристи, які відзначають загальну пасивність малого та середнього бізнесу. "В Україні жити за принципом "моя хата скраю" чим далі, буде все складніше. Бізнесу необхідно нарощувати протестну активність по типу "податкового майдану". Необхідно розвивати профільні організації, які будуть в змозі оперативно мобілізувати підприємницький клас на акції протесту, акумулювати кошти для судової боротьби зі свавіллям держструктур і службовців", - вважає Сергій Алексєєв.
На думку профільних експертів, підприємці поки що намагаються захищатися осібно, застосовуючи свої ноу-хау у боротьбі з державними контролерами. Деякі бізнесмени оплачують "своїх" людей у тих чи інших держорганах, які "зливають" інформацію про майбутні позапланові перевірки. Правда, така розвідка по кишені лише заможним бізнесменам.
Серед інших народних методів самооборони - ведення подвійної бухгалтерії та інформаційних баз. В офісі фірми працюють комп'ютери, інформація з яких автоматично резервується на спеціальному сервері, розташованому в надійному місці. Крім того, деякі підприємці замовляють у програмістів особливий софт, який у разі "наїзду" контролерів здатний в лічені секунди знищити інформацію, яка може трактуватися ревізорами не на користь підприємства. Ще один цікавий спосіб запобігання втраті майна, про який вдалося дізнатися в одного з київських підприємців - подвійні склади. Один так сказати офіційний, де зберігається всяка дрібниця і інший - "сірий", розташований на території приватної квартири або будинку і звідки відбувається постійний підвіз товару. Справа клопітка, проте, у разі візиту ревізорів, унеможливлює вилучення дорогих матеріальних цінностей. Так що в цілому затія себе окупає.
Розповідаючи про свою вимушену спритність, підприємці дуже жалкують про те, що доводиться йти на такі кроки. Більшість мріє про час, коли не доведеться ховатися від держави, а зустріч з представниками закону не буде обіцяти гарантовані збитки.
Ігор Гончарук
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас