Економічний спад збільшив число самогубців серед японських менеджерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економічний спад збільшив число самогубців серед японських менеджерів

195
Японські вчені дійшли висновку, що припинення економічного розвитку могло призвести до збільшення кількості випадків самогубств серед менеджерів середньої та вищої ланки.
Дослідження стосувалося періоду між другою половиною 1980-х і 2000-ми роками, пише РИА Новости.
Японія в даний час переживає демографічну кризу. Незважаючи на один з найвищих в світі показників за кількістю довгожителів, в країні катастрофічно низький рівень народжуваності. Однією з причин зниження народжуваності та підвищення смертності багато соціологів вважають стагнацію економічного зростання Японії, яка почалася в кінці 1980-х років і триває донині.
Група вчених під керівництвом Кодзі Вада з університету Кітасато в місті Канагава спробувала оцінити, як змінилася смертність японців з різних соціальних груп після припинення економічного зростання.
Для цього дослідники вивчили дані щодо смертності жителів Японії, які щорічно публікує міністерство охорони здоров'я Японії з 1947 року. Інформацію про професію покійних Вада і його колеги отримували за даними переписів населення, які проводяться в цій країні кожні п'ять років. За словами вчених, у своїй роботі вони змогли вивчити смертність лише серед чоловіків, бо японські жінки найчастіше працюють на позаштатних посадах або не на постійній основі. Крім того, понад чверть заміжніх японок є домогосподарками.
В цілому, смертність плавно зменшувалася протягом всього періоду - з 388 осіб на 100 тис. населення в 1980 році до 279 осіб у 2005 році. Основні причини смерті залишалися однаковими: перше місце впевнено утримував рак, друге - серцево-судинні захворювання, третє - інсульти та інші хвороби мозку, а четверте - нещасні випадки та суїциди.
Автори статті розбили покійних по десяти соціальних категоріях і порівняли зростання або падіння смертності по розділах. Виявилося, що смертність сильно знизилася серед простих робітників, священнослужителів і продавців в торгових мережах. В інших групах населення смертність зменшилася трохи нижче, а серед професійних працівників і менеджерів - збільшилася.
Вада і його колеги пов'язують це з тим, що сповільнення економічного зростання призвело до негативних змін в робітничому середовищі. Підвищення навантаження і постійні стресові ситуації роблять людей більш вразливими до переїдання, алкоголізму та інших шкідливих звичок, що сприяє появі раку та серцево-судинних захворювань. Крім того, постійна зміна робочої обстановки може бути причиною стабільного зростання числа самогубств в Японії.
"Політики і фахівці в сфері охорони здоров'я повинні розуміти, наскільки швидко і в яких масштабах економічні події впливають на здоров'я населення. Зміни, які пережила Японія, також служать нагадуванням того, що сучасне суспільство не гарантує поліпшення стану здоров'я зі збільшенням добробуту", - вважають дослідники.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас