Експерти: Україна так і буде розриватися між Заходом і Росією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Україна так і буде розриватися між Заходом і Росією

193
83% експертів вважають, що в найближчі два-три роки Україна буде не в змозі визначитися з єдиним напрямом у зовнішній політиці.
Як передає кореспондент УНІАН, такі дані опитування були оприлюднені під час круглого столу в Інституті Горшеніна. З 15 по 25 грудня 2011 Інститут Горшеніна (Київ, Україна) спільно з "Українським Журналом" (Прага, Чехія) та виданням "Nowa Europa Wschodnia" (Краків, Польща) методом індивідуального експертного опитування провів дослідження про стан демократії в Україні і процес її інтеграції в Євросоюз. Опитано 25 українських експертів, серед яких провідні українські науковці, фахівці в галузі економіки, культури, представники неурядових організацій.
Згідно з опитуванням, 75% експертів відзначили, що в найближчі два-три роки Україна буде не в змозі визначитися з єдиним напрямом у зовнішній політиці, бо вибрали варіант відповіді "скоріше ні", а 8% - "точно ні". Лише 17% українських експертів вважають, що Україна зможе найближчим часом це зробити. З них 13% обрали відповідь "точно так", 4% - "скоріше так".
67% експертів вважають, що підвищити імідж Європейського Союзу серед громадян України допоможе введення безвізового режиму з ЄС. Серед подій, які найбільше впливатимуть на зростання іміджу ЄС серед українців, експерти називають підписання Угоди про асоціацію з ЄС (54%), введення Зони вільної торгівлі (50%), успіхи нових країн-членів ЄС (29%). Тільки 17% експертів подією, яка підвищить імідж ЄС в Україні, вважають Євро-2012, і така ж кількість опитаних (17%) такою подією вважає реалізацію програми "Східне партнерство". На думку всього лише 4% українських експертів, підвищити імідж ЄС серед громадян України змогло головування Польщі в ЄС, а 17% опитаних вибрали варіант відповіді "інше".
За даними опитування, 66% експертів вважають, що на готовність українців до європейської інтеграції найбільше впливають регіональні відмінності між громадянами України. Більше половини експертів (58%) вважають значущими ментальні відмінності між українцями, а кожен другий (50%) - культурні відмінності. 37% опитаних вважають, що впливають вікові, а по 33% - історичні та соціальні відмінності. Усього 8% експертів вважають суттєвими і важливими національні відмінності між українцями, а 4% - релігійні та професійні відмінності. Іншу відповідь на дане питання дали 8% громадян України.
54% опитаних експертів вважають, що програма "Східне партнерство" в першу чергу цікавить представників політичних і громадських організацій. Найбільш важливим аспектом "Східного партнерства" експерти назвали адаптацію українського законодавства до вимог ЄС (58%). Крім того, серед таких аспектів названа лібералізація візового режиму з ЄС (46%), посилення енергетичної безпеки України (42%), співпраця в боротьбі з корупцією (38%), наукове співробітництво - гранти, стипендіальні програми (29%) і зміцнення громадянського суспільства (29%). Також важливим експерти вважають фінансування програм, метою яких є поліпшення адміністративної структури влади (21%), а також - популяризаторські програми на локальному рівні (культурні, соціальні, економічні) (13%). Відповідь "інше" вибрали 4% українських експертів.
За оцінками експертів, найбільш активно в євроінтеграційних процесах Україні допомагають: Польща, Швеція, Чехія, Великобританія, Німеччина.
При цьому 83% експертів вважають, що Україна найбільш потрібна підтримка Німеччини в процесі євроінтеграції, а також: Польщі - 58%, Франції - 54%, Великобританії - 50%, Швеції - 25%.
Як повідомила експерт Інституту Горшеніна Марина Ткаченко, результати досліджень будуть презентовані, зокрема, і депутатам Європарламенту, а також представникам дипломатичних корпусів в Україні, журналістам, державним та неурядовим інститутам.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас