Лукашенко: НББ планує подальше зниження ставки рефінансування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лукашенко: НББ планує подальше зниження ставки рефінансування

Казна та Політика
103
Президент Білорусії Олександр Лукашенко відзначає спокійну ситуацію на фінансовому ринку країни і заявляє про намір Національного банку і далі знижувати ставку рефінансування, повідомили агентству "Інтерфакс-Захід" у прес-службі глави білоруської держави.
"Зроблено зрушення за ставкою рефінансування. Це добре, тенденція нормальна, і ми переконуємося в тому, як мені доповідає уряд, що це кроки в правильному напрямку. В цьому напрямку ми і будемо діяти", - заявив Лукашенко, приймаючи у вівторок з доповіддю голови правління НББ Надію Єрмакову.
Лукашенко зазначив, що в цілому ситуація на фінансовому ринку Білорусії складається спокійна. При цьому він висловив думку, що ставку рефінансування і далі треба знижувати, "щоб економіка могла отримати більш дешеві гроші". "Вони (гроші) потрібні. Нас життя вже до цього підвело. Самі банкіри, які безпосередньо працюють з реальним сектором, кажуть, що нам дійсно треба йти на зниження ставки рефінансування, щоб кредити були доступніші", - сказав глава держави.
Як доповіла главі держави Єрмакова, в ситуації на валютному і фінансовому ринках, як і в цілому в банківській системі країни, спостерігається стабілізація.
Говорячи про зниження ставки рефінансування, глава Нацбанку констатувала, що це відбулося, насамперед, через зниження рівня інфляції. За її словами, "цьому, в тому числі, сприяло скорочення зайвих грошей в обігу, нормалізація ситуації на валютному ринку, природне зниження цін на деякі товари".
"Звичайно, є адміністративний ресурс, який стримує ціни. Це теж нормальна ситуація, тому що кожна країна регулює ті чи інші ціни, особливо на соціально значимі товари або послуги", - сказала Єрмакова, зазначивши, що ставка рефінансування повинна залишатися позитивною в порівнянні з рівнем інфляції.
"Різко знижувати ставку рефінансування ми не будемо. І водночас ми залишаємо за собою право, якщо раптом щось зміниться в цінах або інфляції, ставку рефінансування і підвищити. Але сьогодні ситуація складається так, що вона рухається до зниження", - сказала голова Нацбанку.
Лукашенко доручив і надалі підтримувати стабільне функціонування банківської системи і вчасно реагувати на різні зміни і тенденції в цій сфері.
Як повідомлялося раніше, в 2012 рік НББ увійшов зі ставкою рефінансування 45%, яка була встановлена з 12 грудня 2011 року та стала історичним максимумом з липня 2002 року.
З 15 лютого ставка рефінансування була знижена з 45% до 43% річних, одночасно ставки за емісійними інструментами підтримки ліквідності НББ були знижені до 68% річних з 70% річних. Потім НББ оголосив про різке зниження ставки рефінансування з 1 березня - до 38% з 43% річних.
Як заявив наприкінці лютого віце-прем'єр Сергій Румас, уряд Білорусії завершує розробку пакета антиінфляційних заходів, які дозволять стримати інфляцію в 2012 році на рівні 19%, а можливо, і в межах 15-16%.
На початку лютого Лукашенко заявив про необхідність виконання прогнозного показника з інфляції в 2012 році на рівні 19-20%, проте вважає можливим вийти на рівень 13-15%.
Інфляція в Білорусії в січні 2012 року склала 1,9%. За даними Румаса, за три тижні лютого інфляція дорівнювала 1,4%.
У 2011 році споживчі ціни в країні зросли на 108,7% проти 9,9% в 2010 році. Різкий стрибок інфляції в минулому році зумовлений майже трикратною девальвацією білоруського рубля в умовах збереження високої залежності від імпорту білоруської економіки.
Згідно з прогнозом соціально-економічного розвитку на 2012 рік, уряд має намір утримати інфляцію в межах 19-22%. Євразійський банк розвитку оцінює інфляцію в країні в цьому році на рівні 60%, Міжнародний валютний фонд - в межах 35,5%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас