Ключ від ЄС у кишені Януковича — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ключ від ЄС у кишені Януковича

1555
Після низки резолюцій ПАРЄ, що стосуються справ Юлії Тимошенко і Юрія Луценка, це нове, чітке і недвозначне попередження української влади: якщо опальний прем'єр і екс-міністр МВС не вийдуть на волю - членства в ЄС Україні не бачити. "Сьогодні ми знаходимося в глухому куті процесу асоціації. Після того як переговори щодо Угоди про асоціацію були успішно завершені в грудні 2011 р., шлях вперед - подальше підписання та ратифікація Угоди був заблокований українськими подіями", - вважають міністри закордонних справ: Швеції Карл Більдт, Великобританії Вільям Хейг, Чехії Карел Шварценберг, Польщі Радослав Сікорський та Німеччини Гідо Вестервелле. Їх спільна стаття "Сповзання України", присвячена п'ятиріччю з моменту початку переговорів щодо Угоди про асоціацію з Україною, опублікована 4 березня в The New York Times, містить прямий натяк на можливе негативне закінчення цього процесу.
Зрозуміло, не випадково ця стаття з'явилася після оголошення суворого вироку Юрію Луценку, за яким екс-міністр МВС повинен відбувати в ув'язненні чотири роки. За іронією долі, практично в унісон з виходом вказаної статті, президент України Віктор Янукович доручив міністру закордонних справ Костянтину Грищенкові завершити парафування угоди про асоціацію України з Євросоюзом до 2 квітня.
До речі, дата 2 квітня наводить на думку, що якщо про це повідомити 1 квітня - всі вирішать, що це жарт. Однак тон статті міністрів аж ніяк нежартівливий: "Ми не приховуємо збільшення стурбованості щодо демократії в Україні. Незалежні ЗМІ та організації повідомляють про тиск з боку влади. З кінця 2010 р. почалися кримінальні переслідування низки провідних опозиційних політиків.
Ці події несумісні з українським європейським вибором. Демократія, права людини і верховенство закону - цінності, які закладені до Угоди про асоціацію, і Україна вже взяла на себе зобов'язання в рамках ОБСЄ, Ради Європи і перед Євросоюзом". Висновок, правда, цього майже ультимативного опусу дає нашій владі мало не "чарівний" шанс для відновлення переговорного процесу. Автори навіть використовують "казкову" метафору: "Зараз Угода про асоціацію знаходиться у в'язниці, а ключ знаходиться в українського керівництва". Мессидж Віктору Януковичу більш ніж прозорий, як для дітей.
Дипломати вищого рангу підкреслили, що "перевіркою на демократію" стануть і майбутні парламентські вибори, обов'язкова умова для яких - повноцінна участь в них опозиції. "Йдеться не про глухий тупик для України, а про глухий кут, куди себе загнало українське керівництво, - говорить з екс-міністр МЗС України Володимир Огризко. - Ця стаття - серйозне попередження: якщо українське керівництво не змінить позицію з низки питань, з ним ратифікації угоди про членство України в ЄС не буде". На думку екс-міністра це не означає, що двері в Європу закриті для країни. Ситуація може кардинально змінитися після парламентських виборів.
"Схожа ситуація колись була у Словаччині. Коли на чолі цієї держави стояв політик, який своїми діями суперечив нормам і принципам європейської поведінки. Поки він був при владі - відносини з ЄС були заморожені. Як тільки ситуація змінилася - Словаччина семимильними темпами пройшла всі етапи і незабаром стала членом Європейського союзу. Міністри закликають українську владу дотримуватися принципів, за якими і була створена європейська сім'я. Адресат зрозумілий. А як президент відреагує - покаже час".
Що стосується парафування, то за словами пана Огризка, 2 квітня - цілком реалістична дата. Залишилися лише технічні деталі. Але парафування - тільки один з етапів.
Вперше умови підписання названі жорстко. "Дано чіткий сигнал: ратифікація угоди України і ЄС конкретно залежить від справ Тимошенко і Луценка. Якщо опозиціонери будуть у в'язниці - документи не будуть підписані, - сказав заступник гендиректора Центру ім. Разумкова, екс-заступник міністра МЗС України Валерій Чалий. - Озвучена позиція п'ятірки країн, думки яких в цьому питанні є вирішальними". За словами експерта, дипломати ще сподіваються прийняти Україну в європейську сім'ю. Але ресурс часу обмежений. Між рядків читається криза довіри до українського керівництва. "Я вважаю, час владі дали до Апеляційного суду у справі Луценка", - сказав експерт.
Що стосується доручення Віктора Януковича міністру закордонних справ Костянтину Грищенкові парафувати Угоду про асоціацію Україна - ЄС до 2 квітня, то цим жестом, на думку пана Чалого, президент дав зрозуміти, що євроінтеграція, як і раніше, декларується як основний зовнішньополітичний напрям. "Але це технічна процедура, про яку можна було не повідомляти. Проте президент озвучив це доручення. Можливо, у Віктора Януковича з'явилося побоювання можливої політичної ізоляції", - вважає експерт-міжнародник.
Костянтин Рильов
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас