Fitch вважає падіння цін на нафту найбільш небезпечним для економіки Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch вважає падіння цін на нафту найбільш небезпечним для економіки Росії

Енергетика
276
Зниження цін на нафту для економіки Росії несе в собі найбільш значний ризик після президентських виборів, повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на заяву міжнародного рейтингового агентства Fitch.
Зростання державних витрат підвищило дефіцит ненафтового бюджету РФ до 10% ВВП і збільшило ціну на нафту, при якій досягається збалансованість бюджету, до $117 за барель.
"Ризик зміни цін на нафту найбільш небезпечний, навіть якщо в даний момент він здається віддаленим", - зазначив директор аналітичної групи Fitch з суверенних рейтингів Чарльз Севіль, додавши, що якщо ціни знизяться, це може відчутно позначитися на економіці країни.
Раніше повідомлялося, що в січні Fitch погіршило прогноз суверенного рейтингу Росії "BBB" до "стабільного" з "позитивного".
У повідомленні агентства наголошувалося, що уряд в ситуації тиску з боку населення, можливо, в меншій мірі готовий здійснювати коригування податково-бюджетної політики, щоб скоротити дефіцит ненафтового бюджету до докризового цільового орієнтиру 4,7% ВВП. На думку Fitch, таке скорочення є необхідним для позитивної зміни рейтингу Росії. Хоча Росія, як і раніше, має запас міцності бюджету у формі суверенних фондів добробуту (на кінець 2011 р. в суверенних фондах добробуту знаходилося $112 млрд), позиція держфінансів погіршилася. Швидке зростання витрат, за 4 роки по 2011 р., що становило в середньому 17%, призвело до підвищення дефіциту ненафтового бюджету, збільшення ціни на нафту, при якій досягається збалансованість бюджету, до $117 за барель в 2012 р. і до посилення вразливості при потенційному зниженні нафтових цін.
Котирування ф'ючерса на нафту Brent на квітень на лондонській біржі ICE Futures у вівторок знизилися на $0,11 (0,19%) - до $123,69 за барель.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас