МЗС відповість щодо статті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МЗС відповість щодо статті

500
Вчора міністри закордонних справ п'яти країн Євросоюзу опублікували спільну статтю про ситуацію в Україні. Глави МЗС заявили, що вище українське керівництво несе персональну відповідальність за допуск до виборів лідерів опозиції, і угода про асоціацію з ЄС не буде підписана при збереженні нинішньої ситуації. Київ же вважає за краще бачити в критиці ЄС позитив і готує офіційну відповідь, в яку буде включено тезу про визнання майбутніх рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).
Стаття про Україну за підписом міністрів закордонних справ Швеції, Великобританії, Чехії, Польщі та Німеччини - Карла Більдта, Вільяма Хейга, Карела Шварценберга, Радослава Сікорського та Гідо Вестервелле - була опублікована в понеділок в виданні International Herald Tribune (холдинг New York Times ). Текст, формальним приводом для написання якого стало п'ятиріччя з дня початку переговорів про нову угоду між Україною та ЄС, присвячений жорсткій критиці дій офіційного Києва.
Почавши з заяви про те, що до сьогоднішнього дня угода про асоціацію (УА) вже повинна була бути підписана, міністри оголосили, що дії української влади завели цей процес у глухий кут. "Хоча переговори щодо угоди були успішно завершені в грудні 2011 року, подальший шлях вперед, до підписання та ратифікації УА, виявився фактично заблокований діями України, - йдеться в статті. - Причина цього проста: події в Україні в останні два роки змусили нас сумніватися в намірі Києва дотримуватися основних цінностей, на яких ґрунтується як УА, так і наші (Україна та ЄС) взаємовідносини в цілому".
В International Herald Tribune згадуються три прізвища. Крім екс-прем'єра Юлії Тимошенко і колишнього глави МВС Юрія Луценка, судові процеси над якими названі "прикладами політично мотивованого і вибіркового правосуддя", у статті йдеться про президента Віктора Януковича. Дипломати зазначили, що після обрання на пост глави держави він задекларував амбітну програму реформ і прихильність зближенню з ЄС, що отримало "гарячу підтримку" в Європі, однак дії української влади показали іншу тенденцію. Найбільш гостра проблема - кримінальне переслідування представників опозиції. "Буде чесно сказати, що угода про асоціацію опинилася в ув'язненні, і ключ знаходиться в руках українського керівництва", - йдеться в статті.
Глави МЗС підкреслили, що, незважаючи на проблеми, не ставлять хрест на співпраці з Києвом. Дипломати не стали називати Україну європейською країною, але запевнили, що вірять в європейський менталітет та європейські прагнення українського народу, який "незворотно змінився за 20 років незалежності". "Для мене ці абзаци найбільш важливі. Вони показують, що можливість подальшого зближення України та ЄС хоча і звузилася, але все ще залишається", - прокоментував позицію глав МЗС заступник генерального директора Центру ім. Разумкова Валерій Чалий. Головним критерієм оцінки Києва стануть майбутні парламентські вибори. "Ми хочемо підкреслити: влада несе повну відповідальність за те, щоб всі політичні партії і їхні лідери могли брати участь у виборах на рівних умовах", - заявили глави МЗС країн ЄС. "Стаття не дала остаточної відповіді, чи визнає ЄС українські вибори без участі в них Юлії Тимошенко і Юрія Луценка. Але УА при цьому точно не буде підписана", - додав Валерій Чалий.
Вчора міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко заявив, що розцінює цю статтю своїх колег як спробу "знайти порядок денний на етапі, коли ми завершили важливу спільну роботу (переговори щодо УА)". У МЗС запевнили, що розгорнуту відповідь Києва буде надано в найближчі дні на сторінках International Herald Tribune. "Ми розраховуємо, що видання дасть міністру Костянтину Грищенку право на відповідь у тому ж обсязі", - сказав глава департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин. За його словами, відповідь "буде витримана у позитивному ключі". "Ми звернули увагу на те, як багато сказано у статті про те, що Україна - європейська країна. Публікація також доводить, що ми не викреслені з порядку денного ЄС, інакше п'ять міністрів не писали б статтю про Україну", - заявив Волошин. Він додав, що Грищенко відповість і на претензії європейців.
У МЗС поки не коментують деталі відповіді, але стало відомо, що до неї увійде фраза про готовність Києва визнати і виконати майбутні рішення ЄСПЛ за позовами лідерів опозиції. "Ми нагадаємо ЄС, що у політиків є можливість оскаржити вироки не тільки в українському суді, але і в Страсбурзі", - сказав один зі співрозмовників.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас