МВФ рекомендує Білорусі стримувати зростання зарплат і не прагнути до зростання ВВП на 5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ рекомендує Білорусі стримувати зростання зарплат і не прагнути до зростання ВВП на 5%

Казна та Політика
144
Міжнародний валютний фонд (МВФ) рекомендує владі Білорусі стримувати зростання зарплат і не прагнути до зростання ВВП на 5% в 2012 році, повідомив глава місії МВФ в Білорусі Кріс Джарвіс журналістам у Мінську.
"Цільовий показник економічного зростання на рівні 5% цього року не відповідає збереженню мети зниження інфляції. Крім того, було б помилкою підвищувати зарплати, поки не досягнута стабільність. Важко уявити, яким чином довести економічне зростання до такого рівня, не підстьобнувши інфляцію. Економічне зростання в Білорусі в цьому році буде позитивним, але не 5%. За умови належної політики я вважаю здійсненним цільовий показник інфляції на рівні 20%, можливо, менше. Якщо пом'якшити макроекономічну політику, то результати будуть іншими і будуть більш високі очікування щодо інфляції", - сказав Джарвіс.
При цьому, на його думку, в будь-якому випадку інфляція в Білорусі в 2012 році буде нижчою, ніж у 2011 році (108,7%).
Глава місії МВФ підкреслив, що у Білорусі "є дуже хороші перспективи відновлення економіки в 2012 році".
Джарвіс також зазначив, що "країна перебуває на шляху до вирішення проблеми дефіциту поточного рахунку". "Я очікую, що в відсотковому відношенні до ВВП він буде нижчим, ніж в минулому році", - додав він.
Крім того, він повідомив, що надання Білорусі нового кредиту МВФ залежить, зокрема, від позиції країн-членів фонду.
"Для переговорів про кредит буде потрібна згода всіх представників владних структур, в тому числі на найвищому рівні. Необхідна також упевненість, що нову програму підтримають всі країни-члени МВФ", - сказав глава місії.
Він підкреслив, що МВФ продовжує вважати Білорусь платоспроможною. "Я вважаю, що Білорусь здатна погашати борг перед МВФ та іншими зовнішніми кредиторами. Борг Білорусі залишається на економічно прийнятному рівні при проведенні належної політики. Це для Білорусі набагато важливіше, ніж отримання нового фінансування", - сказав Джарвіс.
Проте він заявив, що з урахуванням, як і раніше, низьких резервів Білорусь могла б залучити нові запозичення. За його словами, "це послужило б базою для розгляду фондом нової програми".
Джарвіс підкреслив, що МВФ не займається рефінансуванням колишніх кредитів, а "розглядає платіжний баланс в цілому".
За словами глави місії, МВФ відзначає успіхи влади Білорусі з подолання фінансово-економічної кризи.
"Ми провели чудові консультації з урядом і Нацбанком. Влада протягом останніх декількох місяців домоглася успіхів у зниженні інфляції та скорочення зовнішніх дисбалансів", - сказав Джарвіс.
При цьому він скептично оцінив перспективи введення російського рубля на території Республіки Білорусь.
"Під час цієї місії ми не обговорювали це питання (про введення російського рубля). По-моєму, це свідчення того, що це питання не стоїть на порядку денному. Входження до валютного союзу - дуже велике питання, якщо б воно обмірковувалося, потрібен був би дуже значний обсяг попередньої роботи. З досвіду Євросоюзу і Греції можна бачити, які проблеми виникають у разі прийняття непродуманих рішень", - сказав Джарвіс.
Раніше повідомлялося, що місія МВФ з 22 лютого по 6 березня проведе традиційний макроекономічний огляд, оцінку ситуації в 2012 році і на середньострокову перспективу і другий постпрограмний моніторинг.
Керівництво Нацбанку і Мінфіну Білорусі напередодні візиту місії висловлювали обережні надії на продовження діалогу з МВФ щодо направленого в травні 2011 року запиту білоруської влади про виділення нового кредиту.
З січня 2009 року по квітень 2010 року білоруська влада реалізувала програму МВФ stand-by, яка була підтримана кредитом на $3,6 млрд. Уряд і Нацбанк Білорусі 31 травня 2011 р. звернулися до МВФ з проханням про надання нового фінансування на суму до $7 млрд. Мінськ повинен почати повернення кредиту МВФ в 2012 році, основна частина платежів за ним доведеться на 2013-2014 рр.
Раніше МВФ прогнозував уповільнення темпів зростання ВВП в Білорусі до 1,2% в 2012 році. Влада має намір добитися зростання економіки на 5-5,5%. МВФ оцінював приріст ВВП Білорусі в 2011 році на рівні 5%, фактичне зростання економіки склало 5,3%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас