Колишнього прем'єра Ісландії судять за фінансову кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Колишнього прем'єра Ісландії судять за фінансову кризу

Кримінал
231
У Рейк'явіку розпочався суд над колишнім прем'єр-міністром Ісландії Гейром Хаарде за звинуваченням у неналежному виконанні службових обов'язків під час фінансової кризи 2008 року.
Він став першим політиком у світі, який притягнений до суду за звинуваченнями у зв'язку з кризою.
Він відкидає звинувачення, стверджуючи, що вони є політично вмотивованими, і висловлює впевненість в тому, що суд його виправдає.
Незабаром після початку фінансової кризи три провідні банки Ісландії збанкрутували, а банк Icesave розорив тисячі інвесторів не тільки в Ісландії, але і в Британії.
Його банкрутство призвело до конфлікту з питання про компенсацію вкладникам між Британією та Ісландією, який залишається неврегульованим до цього дня.
Справу колишнього прем'єра розглядає спеціальний суд, заснований з метою проведення процесів над міністрами та державними службовцями, і дана справа є для нього першою.
Деякі ісландці вважають суд над Хаарде пошуками цапа-відбувайла, інші вказують, що відповідальність політиків за їхні дії покликана запобігти повторенню фінансової кризи, що спіткала країну.
Ісландія опинилася в найглибшій рецесії після краху трьох найбільших банків країни, в тому числі фінансової компанії Landsbanki, якій належить банк Icesave, восени 2008 року.
Гейр Хаарде, якому 60 років, очолював тоді партію Незалежності.
Йому пред'явлені звинувачення в тому, що він не вжив заходів щодо забезпечення фінансової безпеки країни.
Колишній прем'єр-міністр стверджує, що діяв, виходячи зі своїх уявлень про стан фінансів Ісландії та їх захисту.
"Я відкидаю всі звинувачення і вважають, що вони не мають підстав", - заявив Хаарде в суді.
За його словами, він вперше отримав можливість відповісти на запитання по цій справі і радий цьому.
Коли банк Icesave зазнав краху, тодішній прем'єр-міністр Британії Гордон Браун звинуватив ісландського прем'єра в неприйнятному і незаконному поводженні після того, як той відмовився дати гарантії з виплати компенсацій британським вкладниками банку.
У відповідь Гейр Хаарде звинуватив британський уряд в шантажі і поклав на нього відповідальність за банкрутство ще одного ісландського банку в результаті заморожування активів ісландських фінансових компаній в Британії.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас